Ministri izraelit: Misioni im në jetë është të parandaloj krijimin e një shteti palestinez

Ministri izraelit: Misioni im në jetë është të parandaloj krijimin e një shteti palestinez

Ministri i Financave i Izraelit, Bezalel Smotrich, përsëriti qëndrimin e tij se Bregu Perëndimor, i cili është nën pushtimin izraelit, duhet të bëhet përgjithmonë pjesë e Izraelit dhe jo pjesë e shtetit palestinez.

Një anëtar i qeverisë së koalicionit të kryeministrit Benjamin Netanyahu, Smotrich shënoi “parandalimin e krijimit të një shteti palestinez si misionin e tij të jetës”.

“Ne do të vendosim sovranitetin në Jude dhe Samari, fillimisht në terren dhe më pas ligjërisht. Kam ndërmend të legalizoj vendbanimet e reja. Misioni im në jetë është të parandaloj krijimin e një shteti palestinez”, tha Smotrich, duke përdorur emrin biblik të Bregut Perëndimor.

Izraeli pushtoi Bregun Perëndimor të pushtuar nga Jordania në Luftën Gjashtë Ditore të vitit 1967. Në maj të vitit të kaluar, Smotrich udhëzoi qeverinë e Izraelit të përgatiste vendosjen e 500,000 kolonëve të tjerë hebrenj në Bregun Perëndimor, duke e shënuar atë si një mision kyç të qeverisë Netanyahu.

Rreth gjysmë milioni kolonë hebrenj jetojnë tashmë në Bregun Perëndimor në më shumë se 130 vendbanime hebreje midis tre milionë palestinezëve. Një tjetër territor palestinez, Rripi i Gazës, është shtëpia e 2.3 milionë palestinezëve.

Ushtria izraelite u tërhoq prej andej dhe evakuoi kolonët hebrenj në vitin 2005, por shpejt vendosi një bllokadë dhe tani atje po zhvillohet një luftë kundër ekstremistit në pushtet Hamas.

LEXO EDHE:

Back to top button