Mirupafshim, ekspertë financiarë? Një studim i ri pretendon se inteligjenca artificiale është më e suksesshme në investimet financiare

Mirupafshim, ekspertë financiarë? Një studim i ri pretendon se inteligjenca artificiale është më e suksesshme në investimet financiare

Një studim i ri nga shkencëtarët amerikanë nxjerr në pah epërsinë e GPT-4 të OpenAI-t mbi analistët financiarë njerëzorë. Hulumtimet nga Universiteti i Chicago Booth School of Business zbulojnë se ky model gjuhësor i shkallës së gjerë të AI shkëlqen në analizimin e pasqyrave financiare dhe parashikimin e fitimeve.

Edhe pa informacion narrativ ose specifik për industrinë, LLM tejkalon analistët financiarë në aftësinë e tij për të parashikuar ndryshimet në fitime, pretendon studimi. Ky avantazh është veçanërisht i dukshëm kur analistët përballen me vështirësi, shtuan autorët e studimit.

Duke përdorur udhëzime nga i ashtuquajturi “zinxhiri i mendimit”, GPT-4 udhëzohet për të identifikuar tendencat në të dhënat financiare dhe për të llogaritur raporte të ndryshme financiare. Ai më pas e përdori atë analizë për të parashikuar të ardhurat e ardhshme.

Kur përdorim zinxhirin e mendimit për të imituar të menduarit njerëzor, zbulojmë se GPT arrin një saktësi prej 60 përqind, e cila është jashtëzakonisht më e lartë se ajo e arritur nga analistët, tha studimi. Në të kundërt, analistët njerëzorë arritën saktësinë e parashikimit në intervalin e ulët prej 50 përqind.

Autorët e studimit sugjerojnë se aftësia e GPT-4 për të njohur modelet financiare dhe konceptet e biznesit, edhe me të dhëna jo të plota, e pozicionon modelin e AI si një mjet të vlefshëm për vendimmarrjen financiare.

Për më tepër, duke aplikuar njohuri të GPT-4 në strategjitë e tregtimit, ata ia kaluan tregut të aksioneve. Ne besojmë se një strategji afatgjatë-shkurtër e bazuar në parashikimet e GPT-së tejkalon tregun dhe gjeneron raporte të rëndësishme alfa dhe Sharpe, përfundojnë autorët e studimit.

Sidoqoftë, megjithëse studimi nuk e përmend atë, AI tenton të halucinojë të dhëna, gjë që është një çështje komplekse për të cilën duhet të jetë i vetëdijshëm kushdo që përdor mjetet e AI, veçanërisht ata që mendojnë t’i besojnë AI me paratë e tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button