Mishi i pulës dhe mishi i kuq janë po aq të rrezikshëm për kolesterolin

Marrja e perimeve, produkteve të qumështit dhe bishtajore është më e mira për të mbajtur nivele të shëndetshme të kolesterolit, pohon një studim i publikuar në American Journal of Clinical Nutrition.

Acidet yndyrore të ngopura dihet se rrisin përqendrimin e lipoproteinave me densitet të ulët (LDL), ose të ashtuquajturat. kolesterolit të keq në gjak.

Nëse në trup prodhohet më shumë kolesterol, ai depozitohet në muret e arterieve që çojnë gjakun në zemër dhe tru.

Kjo mund të shkaktojë një atak në zemër ose goditje në tru. Yndyrnat e ngopura konsumohen kryesisht duke ngrënë produkte shtazore.

Për të testuar nëse supozimi i zakonshëm se acidet yndyrore të ngopura nga mishi i kuq kontribuojnë më shumë në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare sesa ato nga mishi i bardhë është i vlefshëm, shkencëtarët kryen një studim të veçantë.

Ata testuan më shumë se 100 burra dhe gra të shëndetshme të moshës 21 deri në 65 vjeç. Pjesëmarrësit e studimit kaluan nëpër tre lloje regjimesh diete: një dietë me mish të kuq, e ndjekur nga një dietë me mish të bardhë dhe një dietë pa mish. Çdo dietë zgjati katër javë.

Burimi kryesor i mishit të kuq gjatë studimit ishte mishi i viçit, ndërsa pula shërbente si proteina kryesore e mishit të bardhë.

Shkencëtarët mblodhën mostra gjaku në fillim dhe në fund të çdo diete të testuar.

Rezultatet treguan se dieta me bazë bimore kishte efektin më të mirë në nivelet e kolesterolit, ndërsa dietat e mishit të kuq dhe të bardhë kishin efekte të barabarta në ato nivele.

Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë se ngrënia e mishit të bardhë mund të jetë akoma më e shëndetshme se ngrënia e mishit të kuq, sepse nuk dihet se si mishi i kuq ndikon në shfaqjen e sëmundjeve vaskulare.

LEXO EDHE:

Back to top button