Misioni Artemis: Shihni se çfarë po bëjnë astronautët e NASA-s thellë në shkretëtirën e Arizonës

Në mes të nëntorit, NASA nisi misionin Artemis nga Qendra Hapësinore John F. Kennedy dhe filloi projektin për kthimin e njerëzve në Hënë.

Përveç kësaj, operacionet organizohen edhe në Tokë, veçanërisht thellë në shkretëtirën e Arizonës, ku astronautët testojnë pajisjet dhe roverin e ri hënor.

Ndriçim i dobët

Operacioni EVA (Aktiviteti Ekstravehicular) dhe D-RATS (Studimet e Kërkimit dhe Teknologjisë në Shkretëtirë) janë krijuar për të simuluar kushtet e uljes në hënë dhe për të ndihmuar inxhinierët e NASA-s të hartojnë teknologjinë, protokollet dhe mjetet e nevojshme.

Astronautët praktikuan nën ndriçim të dobët dhe simuluan uljen në polin jugor të Hënës, raporton New Scientist .

Në të njëjtën kohë, ata provuan kostumet e reja, përdorën mjete për të mbledhur mostra dhe praktikuan “shëtitjen në hënë” në terrene të vështira shkretëtirë.

Veprim i ri rover

Për t’ju kujtuar, NASA planifikon të kthejë njerëzit në Hënë deri në dhjetor 2024 dhe projekti është i ndarë në tre faza.

Trembëdhjetë vende të mundshme për misionin Artemis 3 ishin identifikuar më parë, secila brenda gjashtë gradë gjerësi nga poli jugor hënor.

Kur bëhet fjalë për operacionin D-RATS, u testua një rover që një ditë mund të pushtonte Marsin përveç satelitit natyror të Tokës.

Gjenerata e re e automjeteve hënore ka rrota të forta, një sistem drejtimi të avancuar dhe një kabinë nën presion.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button