Aplikacionet keqdashëse të instaluara nga dy milionë përdorues janë hequr nga Play Store

Analistët malware nga prodhuesi rus i antiviruseve Dr. Web” zbuloi një seri aplikacionesh me qëllim të keq Android në Google Play Store që u shkarkuan nga më shumë se dy milionë njerëz.

Aplikacionet e zbuluara nga “Dr. Web” paraqiten si shërbime të dobishme dhe aplikacione për optimizimin e sistemit, por në realitet ato ndikojnë negativisht në performancën e pajisjeve.

Një aplikim i theksuar nga “Dr. Web” dhe që përpara se Google ta hiqte nga dyqani “Play” kishte miliona shkarkime është “TubeBox”. TubeBox premton shpërblime në para për shikimin e videove dhe reklamave brenda aplikacionit, por kurrë nuk e përmbush këtë premtim, përkundrazi shfaq gabime kur përdoruesit përpiqen të përdorin shpërblimet e mbledhura. Studiuesit nga “Dr. Web” thonë se gjithçka është në funksion të qëndrimit sa më të gjatë në aplikacion nga përdoruesit, duke parë reklama nga të cilat zhvilluesit fitojnë para.

 

 

 

Përveç këtij aplikacioni “adware”, në Google Play Store u shfaqën edhe aplikacionet “Bluetooth device auto Connect” që kishin një milion shkarkime, “Bluetooth & Wi-Fi & USB driver” me 100.000 shkarkime, “Volume, Music Equalizer” Tetor.e cila kishte 50000 shkarkime dhe “Fast Cleaner & Cooling Master” me 500 shkarkime.

Këto aplikacione ngarkojnë faqet e internetit sipas udhëzimeve që marrin nga serveri dhe gjenerojnë reklama të rreme në pajisjet e infektuara.

 

 

 

“Dr. Web” në Google Play zbuloi gjithashtu një seri aplikacionesh që dyshohet se janë të lidhura me bankat ruse dhe grupet e investimeve, secili mesatarisht rreth 10,000 shkarkime.

Këto aplikacione promovohen përmes reklamave në aplikacione të tjera, ku premtoheshin fitime nga investimet. Megjithatë, aplikacionet çojnë në faqe ku të dhënat e tyre personale u merren me mashtrim viktimave (peshkimi).

 

 

 

Për t’u mbrojtur nga aplikacionet e rreme në Google Play, kontrolloni gjithmonë për komente negative, kushtojini vëmendje politikës së privatësisë dhe sigurohuni që të vizitoni faqen e internetit të zhvilluesit për të verifikuar vërtetësinë e aplikacionit.

Mbani në minimum numrin e aplikacioneve të instaluara në pajisje dhe kontrolloni herë pas here nëse funksioni “Play Protect” është aktiv.

LEXO EDHE:

Back to top button