Mjalti i livandës – konsiderohet si një nga më të shëndetshmit dhe më të dobishëm
Mjalti i livandës – konsiderohet si një nga më të shëndetshmit dhe më të dobishëm

Vetitë shëruese të mjaltit janë të njohura për të gjithë. Si ilaçi natyral më universal, ai gjendet në shtëpinë e secilit për çdo rast, për parandalimin dhe forcimin e imunitetit të organizmit, por edhe për trajtimin e sëmundjeve dhe sëmundjeve të ndryshme. Mjalti natyral është i pasur me lloje të ndryshme sheqernash dhe një numër të madh përbërësish të tjerë, duke marrë parasysh vetitë e tij lehtësisht të shoqërueshme, vlerat ushqyese, përmbajtjen e kripërave minerale dhe vitaminave dhe substancave medicinale.
Në rast të ftohjes, përdoret me ushqime dhe ilaçe të tjera, kështu që njerëzit marrin mjaltë të përzier me qumësht ose lëng limoni ose çaj të nxehtë (edhe pse nuk rekomandohet shtimi në çaj të nxehtë sepse uji i nxehtë shkatërron të gjitha vetitë e dobishme, duke lënë vetëm sheqerna dhe karbohidrate).
Mjalti i livandës ka një shije dhe erë intensive dhe mund të jetë me ngjyrë më të errët ose më të hapur. I përket specieve më medicinale me një efekt të fortë, duke mundësuar shfrytëzimin e kalciumit dhe hekurit nga ushqimi. Rekomandohet veçanërisht për gratë shtatzëna dhe këdo që ka mungesë kalciumi në trup, probleme me dhëmbët dhe kockat, osteoporozën, presionin e lartë të gjakut.
Ka një efekt të dobishëm në organet e tretjes, pastron mushkëritë dhe qetëson kollën. Mjalti i livandës ka një efekt qetësues dhe është një luftëtar i fortë kundër ankthit, duke përmirësuar kështu cilësinë e gjumit. Ndihmon në luftimin e formave më të lehta të depresionit. Mjalti i livandës lehtëson simptomat e shkaktuara nga sindroma premenstruale. Njerëzit e prirur ndaj alergjive ndaj polenit këshillohen të marrin mjaltë livando çdo ditë.