ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Донесен правилникот, се овозможува регистрација на возилата со странски таблички

Правилникот за поединечно одобрување на возилата, кој беше проблем за да се пререгистрираат возилата со странски таблички што се возат во земјава, е донесен и според најавите од министерот за економија Крешник Бектеши се очекува до денеска да биде објавен во Службен весник и да стапи во сила.

Advertisements

-Во законското решение кое го усвоивме предвидено е Законот да стапи на сила 20 дена откако ќе биде објавен во Службен весник. Токму во одредени членови од Законот е предвидено да се донесат соодветни правилници, а вчера Министерството за економија го донесе правилникот за Поединечно одобрување на возилата, изјави вчера министерот Бектеши.

Сега, Бирото за меторологија и другите институции  како што е Царинската управа може слободно да почнат со регистрација на возилата кои се предвидени со последното законско решение.

Согласно законското решение може да се регистрира возила кое е донесено во земјава до 1 октомври 2020 година, а давачките се намалени за 50 отсто.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button