РЕГИОН

ЕУ усвои измени во преговарачката рамка со Србија, вклучувајќи ги и обврските од Охридскиот договор

Амбасадорите на членките на Европската Унија (ЕУ) едногласно ги усвоија дополнувањата и измените во поглавјето 35 во пристапните преговори со Србија, дознава Радио Слободна Европа (РСЕ) од дипломатски извори.

Овие измени се однесуваат на обврските за Србија кои произлегоа од договорите со Косово, лани во Брисел и Охрид.

Во договорениот текст, меѓу другото, се наведува дека умнапредувањето на преговорите на Србија за пристапување во ЕУ ќе биде водено од напредокот на Србија во подготовките за пристапување, „што ќе се мери особено во однос на континуираниот ангажман на Србија во видливо и одржливо подобрување на односите со Косово, како и другите барања содржани во точка 23 од преговарачката рамка“.

Во текстот во кој РСЕ имаше увид, се нагласува и дека Србија треба целосно да ги спроведе своите обврски кои произлегуваат од Договорот за нормализација на патот меѓу Косово и Србија, според нејзиниот анекс за имплементација, договорен на 18 март 2023 година.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button