ВЕСТИРЕГИОН

Габриел Ескобар, претставник на САД за Западен Балкан

Габриел Ескобар, претставник на САД за Западен Балкан

„Мојот став – како што повеќепати сум кажал, и во Косово и во Србија – е дека сите земји од регионот треба да се признаат и да имаат мирни односи меѓу себе. Овој регион е регион со огромни ветувања. Сепак, надвор од регионот, луѓето веруваат дека Западен Балкан е регион на конфликти и етнички тензии. Всушност, ова ќе стави крај на еден од последните спорови во регионот и ќе му овозможи на целиот регион да го заземе своето место во Европа како дел од најбрзо растечката Европа.

Advertisements

П: Значи, вие велите дека меѓусебното признавање е крајната цел?

„Така е за нас“, изјави Габриел Ескобар, претставник на САД за Западен Балкан.

П: Тоа мора да се случи?

„Во ред, мислам дека тоа треба да се случи. Мислам дека тоа треба да се случи за сите земји од регионот. Така, мислам дека нема ниеден начин, нема ниеден пат до Европа без сите земји од регионот да се признаваат и добро да работат меѓусебно“, рече Габриел Ескобар, претставник на САД за Западен Балкан.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button