РЕГИОН

Ирански хакери со месеци гледале низ полициски канцеларии во Албанија

Ирански хакери со месеци гледале низ полициски канцеларии во Албанија

Иранските хакери кои месециве ја нападнаа Албанија, покрај нападот на системот за гранична контрола ТИМС, влегле и во системот за надзор со безбедносни камери. Ирански хакери објавија неколку видеа од полицискиот систем со камери низ Тирана, Пешкопија, аеродромот Ринас, но и од граничните премини. На сликите се гледаат различни простории во полициските станица и дирекции, чекални со граѓани или просториите за притвор. Датумот на камерата покажува дека хакерите добиле пристап во месеците јуни, јули, август и првите денови од септември.

Advertisements

Но, дури на 7 септември Албанија ги откри сајбер нападите кои, според неа, дошле од Иран. Ова предизвика Тирана да ги прекине дипломатските односи со Техеран, а нападите ги потврдија и НАТО и САД.

За време на големиот сајбер напад на 15 јули беше блокиран државниот портал „е-Албанија“ кој нуди голем број на дигитални услуги, како што се уписи во училиштата, апликации за лични документи, регистрација на имотни права и регистрација на деловни податоци. Според американската ФБИ, вирусот што го уфрлиле Иранците бил во системот цели 14 месеци пред да биде откриен./Alsat.mk

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button