ВЕСТИМЕТРОПОЛ

Како да ги искористите лушпите од јајцата

Спротивно на мислењето на повеќето дами, лушпите од јајцата не се за фрлање, особено ако имате среќа и консумирате домашни јајца.Спротивно на мислењето на повеќето дами, лушпите од јајцата не се за фрлање, особено ако имате среќа и консумирате домашни јајца.

Лушпата од јајцата е одлични за кожата, за градината, за билките…

# Ставете ги лушпите како додаток во потхранувањето на билките

Лушпите од јајцата многу брзо се разградуваат, а бидејќи се богати со калциум и минерали, одлични се за потхранување на растенијата.

# Спасете се од штеточинките во градината

Здробете ги лушпите и посипете ги околу билките и цвеќињата во градината за да ги спречите полжавите и гасениците да ги уништат растенијата без да користите пестициди.

# Исчистете го домот

Здробете ги лушпите од јајцето и додадете ги во вода со детергент па со неа исперете ги предметите. Лушпата може да се користи како нетоксично абразивно средство за рибање на садовите.

# Спречете го затнувањето на цевките

Неколку здробени лушпи ставете ги во умивалникот. Во текот на миењето на садови, зеленчук и слично лушпите ќе ги задржат парчињата храна и отпадоци и ќе спречат вашите цевки да се запушат.

# Спречете ја иритацијата на кожата

Потопете ги лушпите од јајце во мал сад со сок од лимон и тоа користете го за лечење на малите иритации на кожата и сврбежот благодарение на богатството со калциум.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button