Технологија

Неколку факти за Меѓународната вселенска станица

Неколку факти за Меѓународната вселенска станица

Сите знаеме дека Меѓународната вселенска станица (ISS) кружи околу нашата планета.

Некои можеби знаат дека на ISS рутински се вршат важни научни експерименти, но за просечниот човек, тоа е сè!

Меѓународната вселенска станица е изградена помеѓу 1998 и 2011 година.

ISS не беше создаден од само една нација, туку  на различни национални вселенски агенции.

Некои модули беа создадени од САД, а други беа создадени од Русија, Европа, Јапонија и Канада во текот на 90-тите и почетокот на 2000-тите.

Вистинското склопување започна во 1998 година кога првиот модул, руско производство Zarya, беше лансиран на руска ракета Протон.

Останатите модули беа пренесени до ISS со вселенските шатлови на НАСА.

Таа не била населена до 2000 година.

Првиот екипаж што живееше на ISS беше испратен таму на руското вселенско летало Сојуз ТМ-31 како Експедиција 1 во ноември 2000 година.

Екипажот од три лица се состоеше од двајца руски космонаути, Јури Гизенко и Сергеј К. Крикалев, и американски астронаут, Бил Шеферд, кој дејствуваше како командант на мисијата.

Сите тројца веќе имаа големо искуство во вселената.

ISS постојано се развива, со повеќе модули.

ISS во 2000 година и во 2015 година со повеќе прикачени модули

До 2011 година, вселенската станица имаше акумулирано повеќе од 150 различни компоненти и четиринаесет модули под притисок, а астронаутите поминаа повеќе од 1.000 часа во вселената, поврзувајќи ги сите делови.

Додадени се уште пет модули во следните единаесет години, со повеќе модули веќе во работа.

Астронаутите на ISS мора да прават интензивни секојдневни вежби.

Астронаутот  работи во 0 гравитација.

Иако звучи интересно но, живеењето во вселената не е добро за човечкото тело.

Ова е местото каде што вежбањето влегува во игра, бидејќи тоа може да помогне да се спречат различни проблеми.

Екипажот на ISS може да го види сонцето даизгреј и да зајде 16 пати во 24 часа.

Ова се случува затоа што ISS кружи околу Земјата еднаш на секои 1,5 часа. Како што можете да замислите, ова апсолутно може да предизвика хаос во распоредот за спиење на астронаутите.

Бидејќи на ISS има само микрогравитација, астронаутите не можат едноставно да легнат во кревет.

Наместо тоа, тие спијат во вреќи за спиење прикачени на ѕидовите на кабините на екипажот  – мали прегради кои се доволно големи за да го сместат човекот внатре.

Повеќето истражувања спроведени на ISS се фокусираат на живеење во вселената.

Кога астронаутите не спијат, јадат или се релаксираат, тие спроведуваат напредни научни експерименти.

Експериментите вклучуваат обид за одгледување растенија во микрогравитација, тестирање колку добро микробите можат да преживеат во вселената, проучување како вселената влијае на ДНК, па дури и дали е можна нормална човечка репродукција!

Вториот сè уште не е тестиран на луѓе, но направени се неколку тестови на животни, кои не изгледаат поволни.

Некои од инструментите на ISS се дизајнирани да гледаат во универзот за подобро да разберат што се случува.

ISS е веројатно единствениот најскап објект некогаш изграден.

До 2010 година вкупниот трошок веќе достигна 150 милијарди долари, при што САД  58,7 милијарди долари, 12 милијарди долари од Русија, 5 милијарди долари од Јапонија и Европа и 2 милијарди долари од Канада.

Остатокот од парите отиде во транспортирање на компоненти и астронаути до и од ISS со различни вселенски летала, што не е евтино!

Најдолгото време поминато на ISS од астронаут е 340 дена.

ISS нема да остане вечно во вселената./AlsatM

 

Прикажи повеќе
Back to top button