ВЕСТИРЕГИОН

Ниту една партија во Бугарија не успеа да формира влада

Бугарија оди на нови парламентарни избори откако и Социјалистите не успеа да формираат влада по парламентарните избори кои се одржаа на 4 април. Претходно и партијата Герб на Бојко Борисов и партијата на шоуменот Слави Трифонов „Има таков народ“ го вратија мандатот за формирање на Влада.  Според уставот на Бугарија, ако националното собрание не успее да формира кабинет по три обиди, претседателот треба да го распушти парламентот, да назначи привремена влада и да закаже предвремени избори во рок од два месеци. Најверојатен датум за нови избори е 11 јули.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button