ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

ПАРИ – Заев во Скопје ставаше бројчаници, Касами во Тетово ќе става билборди

Како резултат на високиот долг од 24 милиони евра и преку 400 активни предмети преку извршители, блокирана е сметката на општина Тетово. Градоначалникот Биљал Касами вели дека најголемиот дел од долгот е фиктивен за некои сомнителни проекти. Рече дека овие проекти се истражуваат и најави законски мерки. Другиот дел од долгот за кој има голем интерес, Касами рече дека разговара со фирми за да се ослободат од него и да се прости дел од него.

Advertisements

„Долгот на општината изнесува 24 милиони евра. Ова е вкупниот долг, 17,3 милиони евра се од приватниот сектор, а 6,7 милиони евра кон јавниот сектор. Долгот на општината како општина е 14 милиони евра, долгот на Јавното претпријатие е 9,7 милиони евра, на Претпријатието за паркирање е 187.000 евра и долгот на училиштата е 77.000 евра“, рече Касами.

Во однос на јавно комунално претпријатие, Касами најави дека им го раскинал договорот на вработените кои според него, земале плата, а не доаѓале на работа.

„Не се исплатени 200 договори, но делумно ќе продолжат само оние кои не се дојдени на работа, поконкретно оние кои се во делот за чистење и кои се во значителен број. Но, за оние кои не се појавиле на работа, а добиле плата, договорот ќе биде раскинат“, додава Касами.

Градоначалникот на Тетово вети дека ќе го врати долгот на општината, а истиот ќе биде објавен на билборди во градот за жителите да се информираат.

Башким Сулејмани

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button