ВЕСТИРЕГИОН

САД и ЕУ ги поддржуваат границите на Западен Балкан

Соединетите држави и ЕУ изразија поддршка за територијалните граници на Босна и Херцеговина, кои беа ставени под знак прашалник во документот што циркулираше меѓу претставниците на ЕУ. Амбасадорката на САД во ОН, Линда Томас-Гринфилд во Советот за безбедност изјави дека позицијата на САД во врска со мировните договори во Дејтон од 1995 година и иднината на Босна и Херцеговина како „единствена држава“ останува непроменета. Ирска и Естонија, кои не се постојани членки на Советот за безбедност, ѝ се придружија на Франција во потврдувањето на нивната „непоколеблива поддршка за суверенитетот и територијалниот интегритет“ на Босна.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button