Modaliteti i fshehtë nuk është gjithmonë privat – si mund ta ndryshoni atë?

Modaliteti i fshehtë nuk është gjithmonë privat - si mund ta ndryshoni atë?

Shfletimi i uebit në Google Chrome mund të mos jetë aq privat sa menduam.

Modaliteti “Incognito” i Chrome, i cili në letër shërben si një metodë për shfletimin anonim të Internetit, ende lë një gjurmë përdoruesi dixhital sipas të dhënave të zbuluara së fundmi – vetë punonjësit e Google thuhet se ankohen për çështjet e privatësisë së shfletuesit.

Ndër të tjera, ai thotë se modaliteti “Incognito” i Chrome nuk është vërtet një shfletim privat, ai thjesht vendos disa kufizime në atë që ruhet dhe ndahet, dhe këto kufizime nuk janë veçanërisht efektive në mbrojtjen e privatësisë sonë.

Për më tepër, duke pasur parasysh deklaratat e Google në lidhje me modalitetin “Incognito” dhe çfarë saktësisht u ofron përdoruesve, përdoruesi mesatar do të priste që çaktivizimi i një cilësimi të quajtur “historia e vendndodhjes” do të thotë që historia e vendndodhjes së tyre nuk gjurmohet më, por edhe kur historia e vendndodhjes është e fikur. , Google vazhdon të gjurmojë historikun e vendndodhjes së një përdoruesi nëse përdoruesit nuk bëjnë përpjekje për ta çaktivizuar vetë këtë opsion në një ndërfaqe të ndërlikuar plot me cilësime në dukje të palidhura.

Kur je në modalitetin e fshehtë, Google mund të gjurmojë përsëri çdo kërkim tënd dhe të dijë ende kur ke klikuar në një nga sugjerimet që të janë ofruar. Çdo faqe interneti që vizitoni në modalitetin “i fshehtë” mund t’ju gjurmojë sepse modaliteti “i fshehtë” nuk e fsheh adresën tuaj IP të shtëpisë nga faqja e internetit që vizitoni në internet. ISP-ja juaj ende zgjidh pyetjet tuaja DNS, që do të thotë se mund të gjurmojë çdo URL që vizitoni dhe të mbajë një bazë të dhënash të historisë tuaj të internetit dhe potencialisht t’i ndajë ato të dhëna me palët e treta, shkruan PC Chip.

Në fakt, avantazhi kryesor i modalitetit “Incognito” është se parandalon grumbullimin e kukive të vazhdueshme në pajisjen tuaj. Kur mbyllni skedën anonime, të gjitha kukit e mbetura në shfletuesin tuaj gjatë atij shfletimi fshihen. Kjo në thelb do të thotë që herën tjetër që të përdorni shfletuesin tuaj dhe të vizitoni një faqe interneti, ata nuk do të jenë në gjendje t’ju gjurmojnë duke përdorur ato cookie të vjetra.

Nëse modaliteti “i fshehtë” i Chrome nuk është i mjaftueshëm për ju, ka mënyra më të mira për ta mbajtur privat shfletimin tuaj në ueb. Si fillim, mos hyni në asnjë llogari personale dhe përdorni një VPN për të fshehur adresën tuaj IP.

Ju gjithashtu keni në dispozicion një numër shtesash të shfletuesit që bllokojnë serverët dhe gjurmuesit e reklamave. Nuk ka asnjë mënyrë të përsosur për të siguruar privatësinë tuaj në internet, por një kombinim i disa shtesave, një VPN dhe surfimi më i kujdesshëm mund të jetë një zgjidhje solide.

LEXO EDHE:

Back to top button