Mpiksjet e gjakut mund të jenë të rrezikshme nëse formohen pa arsye të mirë
Mpiksjet e gjakut mund të jenë të rrezikshme nëse formohen pa arsye të mirë
Vendimet e dobëta të jetesës nxisin formimin e mpiksjes së gjakut, por nuk është gjithmonë e qartë se çfarë nënkuptohet me “i pashëndetshëm”.
Për shembull, konsumimi i kafeinës – një kimikat natyral që gjendet në kafe dhe pije energjike – mund të ketë rezultate të pafavorshme.
“Pijet me kafeinë mund të dehidratojnë trupin duke çuar në gjak më të trashë që mund të rrisë rrezikun e mpiksjes”, paralajmëroi doktoresha Monika Wassermann, MD në Boutiquetoyou.com.
Siç shpjegoi, “dehidrimi ndikon në përbërësit e gjakut, duke çuar në gjak më të trashë dhe ngjitës që qarkullon ngadalë”. Doktor Wassermann shtoi: “Efekti është kryesisht në zonën e legenit, këmbët, kofshët dhe krahët”.
Hulumtimet mbështesin pretendimet e doktorit. Një studim i botuar në revistën Medicine & Science in Sports & Exercise zbuloi se konsumi i kafeinës gjatë një stërvitje me intensitet të lartë mund të rrisë faktorin e koagulimit në gjakun tuaj, duke e bërë atë më shumë gjasa për të formuar mpiksje.