NASA do të dërgojë astronautë në hënë, për herë të parë pas Apollo 17

NASA do të dërgojë astronautë në hënë, për herë të parë pas Apollo 17

Ky do të jetë udhëtimi i parë i NASA-s me njerëz në Hënë që nga Apollo 17 në 1972. Agjencia Amerikane e Hapësirës përfundoi me sukses misionin Artemis I në të cilin testoi raketën më të fuqishme në botë, Space Launch System (ose shkurt SLS), si dhe kapsulën Orion. Ky mision theu gjithashtu rekordin për fluturimin më të largët në hapësirë ​​nga një anije kozmike e drejtuar.

Tani NASA po i drejtohet misionit Artemis II, i cili do të bëjë një udhëtim të ngjashëm rreth hënës dhe mbrapa, por këtë herë kapsula Orion do të mbajë njerëz. Nisja është planifikuar për në nëntor 2024.

Zyrtarët e NASA-s kanë nxjerrë informacione të reja në lidhje me programin Artemis, i cili synon të krijojë një koloni të përhershme në Hënë. Para kësaj, ata do të dërgojnë njerëz në një udhëtim rreth hënës në misionin Artemis II, dhe më pas në vitin 2026, është planifikuar misioni Artemis III, në të cilin ekuipazhi do të zbresë në sipërfaqen e hënës me ndihmën e tokës hënore të SpaceX. .

Misioni Artemis I përfundoi në dhjetor pasi kapsula e paekuipazhit Orion u ul në Paqësor pas një udhëtimi 25-ditor rreth hënës dhe mbrapa. Gjatë udhëtimit, Orion theu rekordin për fluturimin më të gjatë nga Toka për një anije kozmike të drejtuar, e mbajtur më parë nga ekuipazhi i misionit Apollo 13.

Misioni Artemis II, i cili do të mbajë një ekuipazh prej katër vetash, është planifikuar të nisë në nëntor 2024, por kapsula nuk do të fluturojë aq larg sa misioni Artemis I për të mbrojtur astronautët. Megjithatë, do të jetë misioni i parë me njerëz në programin Artemis, i cili është i fokusuar në eksplorim.

Prania e përhershme e Hënës do të jetë baza për eksplorimin njerëzor të Marsit, por edhe të Sistemit Diellor. Anëtarët e ekuipazhit të Artemis II do të zbulohen më vonë këtë vit. Misioni i Artemis III do të shohë gruan e parë që ka vënë këmbën në sipërfaqen hënore, si dhe njeriun e parë me lëkurë të errët. Gjithashtu, një grua do të jetë anëtare e ekuipazhit të misionit Artemis II.

 

LEXO EDHE:

Back to top button