NASA ka zbuluar një sinjal misterioz nga jashtë galaktikës sonë

Astronomët e NASA-s kanë zbuluar një sinjal të papritur që vjen nga jashtë galaktikës sonë që ata nuk mund ta shpjegojnë.

Shkencëtarët analizuan të dhënat e dërguara nga Teleskopi Hapësinor me rreze Gamma Fermi për 13 vjet dhe vunë re një sinjal misterioz.

“Nuk e prisnim këtë. Ne ende nuk mund ta shpjegojmë atë”, tha Francis Reddy nga Qendra e Fluturimeve Hapësinore Goddard e NASA-s.

Teleskopi i fuqishëm mund të zbulojë rrezet gama—shpërthime të mëdha energjie mijëra deri në qindra miliarda herë më të forta se ato që mund të shohim me sy të lirë. “Sinjale” të tilla ndodhin kur yjet shpërthejnë ose gjatë një shpërthimi bërthamor. Gjatë shqyrtimit të të dhënave, ekspertët gjetën një sinjal krejtësisht të ndryshëm nga ai që po kërkonin, shkruan Business Insider .

Një zbulim i rastësishëm

“Është një zbulim krejtësisht i rastësishëm. Ne gjetëm një sinjal shumë më të fortë dhe në një pjesë të ndryshme të qiellit”, thotë Alexander Kashlinski, një kozmolog nga Universiteti i Maryland. Astronomët në fakt po kërkonin një nga tiparet më të vjetra të rrezeve gama, të njohur si sfondi kozmik i mikrovalës (CMB), i cili mbush të gjithë kozmosin si një mbetje e fazës së hershme të zhvillimit të universit.

Në vend të kësaj, shkencëtarët zbuluan një sinjal që vinte nga një drejtim i ngjashëm dhe pothuajse identik në madhësi me disa nga grimcat kozmike më energjike të zbuluara ndonjëherë.

“Ne gjetëm një dipol të rrezeve gama, por kulmi i tij është në qiellin jugor, larg CMB, dhe madhësia e tij është 10 herë më e madhe se sa do të prisnim,” tha Chris Schrader, një astrofizikan në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard.

Shkencëtarët shpresojnë të jenë në gjendje të gjejnë së shpejti burimin misterioz

Ekspertët besojnë se ky zbulim mund të lidhet me veçorinë kozmike të rrezeve gama, e cila u gjet në vitin 2017 nga Observatori Pierre Auger në Argjentinë. Ata supozojnë se këto dy dukuri mund të vijnë nga një burim i paidentifikuar duke pasur parasysh strukturën e tyre të ngjashme. Ata shpresojnë që së shpejti të jenë në gjendje të gjejnë burimin misterioz ose të zhvillojnë shpjegime alternative për dy fenomenet.

Hulumtimi , Hulumtimi i Dipolit të Sfondit Difuz të Rrezeve Gamma, u botua në Astrophysical Journal Letters.

LEXO EDHE:

Back to top button