NATO po praktikon sulme bërthamore mbi Kroacinë, Italinë dhe detet Adriatik dhe Mesdhe

NATO po praktikon sulme bërthamore mbi Kroacinë, Italinë dhe detet Adriatik dhe Mesdhe

F-16 mund të mbajë dy bomba bërthamore B61 që variojnë nga vetëm 0.3 kiloton deri në 50 kiloton, të mjaftueshme për të shkatërruar një qytet të madh.

Ndërkohë që vëmendja e të gjithë botës është përqendruar në konfliktet në Lindjen e Mesme dhe Ukrainë, në hapësirën ajrore të Kroacisë, Italisë dhe mbi detet Adriatik dhe Mesdhe, që prej datës 16 tetor po zhvillohet stërvitja dyjavore “Mesdita e palëkundur 2023”. , i cili kontrollon aplikimin e armatimit bërthamor nga hapësira ajrore.

Pritësi i stërvitjes është baza Aviano në Itali, dhe deri më 26 tetor janë planifikuar fluturime të avionëve amerikanë dhe aleatëve.

 

 

 

Amerikanët mbajnë bomba të aviacionit bërthamor të familjes “B61” në magazina të posaçme në bazat e partnerëve të NATO-s dhe nëse vendosin të shkojnë për armën më të fuqishme, ato vendosen në transportuesit e avionëve luftarakë të amerikanëve ose njërit prej tyre. aviacioni aleat, thekson “Balkan”. rrjeta e sigurisë”.

Sipas vlerësimeve të Federatës së Shkencëtarëve Amerikanë (FAS), ka 35 bomba bërthamore B-61 në strehimoret speciale “WS3” në bazat Aviano dhe Geddi në veri të Italisë.

 

 

 

Platforma kryesore për mbajtjen e këtyre aseteve është aeroplani F-16 i USAF nga dy skuadrone të njësive të stacionuara përgjithmonë në Aviano. Përndryshe, mund të armatosen edhe “Tornado” italiane apo disa prej avionëve amerikanë të cilët nëse është e nevojshme mund të vijnë edhe nga baza të tjera, thekson portali i përmendur.

Kontrollimi i skenarëve të tillë është qëllimi i stërvitjes “Steadfast Noon 2023”, në të cilën marrin pjesë deri në 60 avionë dhe 13 nga 31 shtetet anëtare të NATO-s marrin pjesë në mënyra të ndryshme.

 

 

 

“USAF” është bartës i detyrave dhe ata, përveç avionëve luftarakë taktikë, do të kontrollojnë edhe punën e ekuipazhit të bombarduesve strategjikë “B-52 H”, të cilët do të fluturojnë nga Britania e Madhe dhe do të simulojnë veprime në Deti Mesdhe lindor.

Trajnimi përfshin veprime të simuluara, por avionët nuk do të fluturojnë me bomba bërthamore. Për nevojat e stërvitjes sigurohen bomba praktike, të cilat sipas përmasave janë të barabarta me “B61”-në reale.

 

 

 

Transportuesit e F-16 mund të mbajnë dy bomba bërthamore B61. Forca e tyre varet nga koka e zgjedhur termonukleare, e cila në variantin “B61-12” mund të jetë nga vetëm 0.3 kiloton për detyra speciale për të shkatërruar objekte të vlefshme me veprime në shkallë të vogël, deri në 50 kilotonë për shkatërrimin e një qyteti të madh.

Në listën e vendeve që janë në përbërje për përdorimin e përbashkët të bombave bërthamore përfshihen Shtetet e Bashkuara, Italia, Gjermania, Turqia, Holanda dhe Belgjika. Disa nga pilotët e aviacionit të atyre vendeve po kalojnë trajnime për përdorimin e bombave “B61”.

 

 

 

Stërvitjet “Steadfast Noon” mbahen çdo vit në tetor, por zona në të cilën zhvillohen ato ndryshon. Këtë vit, baza kryesore për ushtrimet do të jetë Aviano.

 

 

 

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button