Ndikimi i mbetjeve ushqimore në ndryshimet klimatike

Një pjesë e mirë e emetimeve globale të gazeve serrë vijnë nga një burim i papritur për shumë njerëz: mbetjet ushqimore.

Ushqimi është një segment i rëndësishëm i jetës së përditshme, pa të nuk mund të jemi të shëndetshëm dhe të funksionojmë normalisht, nëse është plotësisht i padisponueshëm për ne, funksionet tona jetësore mbyllen ngadalë dhe pa të ne vdesim për rreth një muaj. Me fjalë të tjera, ushqimi është nevoja jonë bazë, por është gjithashtu përgjegjëse për një të katërtën e emetimeve globale të gazeve serrë.

Kjo shifër nuk do të ishte aq shkatërruese nëse një pjesë e mirë e ushqimit nuk do të përfundonte si mbetje. Një e treta ose 1.3 miliardë ton ushqim për të qenë të saktë. Në këtë mënyrë humbet e gjithë ajo energji, para dhe material që është përdorur për prodhim dhe gjithçka që nevojitet për të arritur tek konsumatori.

Ekziston edhe një moment etik, me 1.3 miliardë ushqime është e mundur të ushqehen 2 miliardë njerëz të kequshqyer. Po kështu është edhe problemi i metanit. Në vend që të përfundojë në stomakun e tyre, ai hidhet dhe përfundon në një nga deponitë e shumta, dhe kur fillon të kalbet dhe të dekompozohet, lëshon gazin e përmendur. Sipas Climate 101, metani ngroh planetin tonë më shumë se dioksidi i karbonit, deri në 84% më shumë.

Një studim shkencor i botuar në revistën Science, i udhëhequr nga Joseph Puri i Universitetit të Oksfordit dhe Thomas Nemechek i Departamentit të Kërkimeve për Bujqësinë dhe Mjedisin në Cyrih, analizoi sistemet ushqimore dhe tregoi efektet e prodhimit, paketimit dhe shpërndarjes së ushqimit në emetimet. të gazeve serrë.

Rezulton se mbetjet ushqimore janë përgjegjëse për 6% të nivelit total të gazeve serrë në nivel global, por gjithashtu mund të bëhen mbetje në të gjitha fazat e prodhimit, transportit apo tregtisë.

Sipas disa të dhënave, në Bashkimin Europian, nga rreth 90 milionë tonë ushqime në vit, pjesa më e madhe e tij hahet edhe pasi përfundon në mbeturina. Të vetëdijshëm për këtë, shumë vende të BE-së kanë vendosur të merren me problemin, kështu që në Francë u miratua një ligj sipas të cilit objektet e shitjes me pakicë duhet të dhurojnë ushqime të skaduara për organizatat humanitare; ndërsa Gjermania po mendon të anulojë afatin e ruajtjes së disa produkteve ushqimore si çaji, orizi apo mjalti.

Është fakt se do të zvogëlojë sasinë e mbetjeve në deponi, por një studim i botuar në revistën Nature Food zbuloi se mishi si ushqim është deri tani më i dëmshmi për klimën. Nëse thjesht përgjysmojmë marrjen e mishit dhe produkteve të mishit, gjurma jonë e karbonit do të reduktohet ndjeshëm nga ky ndryshim.

Kjo do të ndikonte në sasinë e mbeturinave ushqimore për frymë. Për shembull, në Serbinë fqinje, ku sipas vlerësimeve të Programit të Mjedisit të Kombeve të Bashkuara nga viti 2021, ushqimi i hedhur i kalon 80 kilogramët. Nëse krahasohet me vende si Shtetet e Bashkuara apo Greqia, shifra nuk është aq katastrofike. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se çdo banor i Serbisë nuk mund të bëjë diçka në nivel personal.

Për më tepër, një nga synimet e zhvillimit të qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara është pikërisht përgjysmimi i mbetjeve ushqimore në nivel individual deri në fund të kësaj dekade.

LEXO EDHE:

Back to top button