Ndryshimet e presionit të gjakut shkakton këto rreziqe


Pacientët me hipertension e dinë më së miri se si ndryshimet në presionin e gjakut ndikojnë në disponim, rutinën e përditshme dhe gjendjen e tyre.

Përveç kësaj, nëse këto situata janë të zakonshme, rreziku i sëmundjes serioze të zemrës do të rritet ndjeshëm me kalimin e kohës, paralajmërojnë shkencëtarët amerikanë.

Ndryshimet e shprehura në presionin e gjakut në të 20-tat e tyre shoqërohen me një rrezik më të lartë të shëndetit të dëmtuar të jetës së mesme, sipas një studimi të fundit nga Universiteti Duke.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për rritjen e papritur të presionit të gjakut sistolik ose të sipërm, thonë shkencëtarët, pasi çdo rritje në katër njësitë e saj të merkurit për një periudhë të shkurtër kohe shoqërohej me një rrezik shtesë 15 për qind më të lartë të sëmundjes së zemrës në moshën e mesme.

Sondazhi përfshiu rreth 3.500 të anketuar, statusi shëndetësor i të cilëve u monitorua për 30 vjet.

LEXO EDHE:

Back to top button