Në hemisferën veriore të tokës sot fillon dimri dhe për banorët e hemisferës jugore po vjen vera

Dimri, sipas përkufizimit, në hemisferën veriore fillon nga dhjetori dhe zgjat deri në mars. Në fillim të dimrit, i ashtuquajturi solstic zakonisht bie më 21 dhjetor, dhe më pas nata është më e gjata dhe dita është më e shkurtra.

Dimri do të zgjasë 88 ditë, 23 orë e 36 minuta, deri më 20 mars 2023. Sipas kriterit meteorologjik, dimri ka filluar më 1 dhjetor 2022 dhe do të zgjasë deri më 28 shkurt 2023. Sipas kriterit klimatologjik, nga 24 nëntori 2022 deri më 9 mars 2023, që do të thotë se vera zgjat mesatarisht 109 ditë, dimri. 106 ditë, pranvera 77 ditë dhe vjeshta 73 ditë. Në ditën e fillimit të dimrit, dita është më e shkurtra dhe nata është më e gjata.

LEXO EDHE:

Back to top button