Në retë zbulohen baktere rezistente ndaj antibiotikëve

Në retë zbulohen baktere rezistente ndaj antibiotikëve

Bakteret rezistente ndaj antibiotikëve madje janë gjetur në retë, të bartura nga era ndonjëherë në distanca të gjata, zbulon hulumtimi franko-kanadez.

“Këto baktere zakonisht jetojnë në gjethe ose në tokë,” tha autori kryesor i studimit Florent Rossi në një intervistë me AFP dje.

“Zbuluam se era i çon në atmosferë dhe se ata mund të udhëtojnë në distanca të mëdha dhe madje të rrethojnë globin në lartësi të mëdha falë reve”, shton ai.

Për të arritur këto përfundime, studiuesit nga Université Laval në Quebec dhe Université Clermont-Auvergne përdorën një “fshesë me korrent” me shpejtësi të lartë për të mostruar retë që u formuan mbi Puy de Dôme, një vullkan i fjetur në Francën qendrore, dhe e bënë këtë. nga shtatori 2019 deri në tetor 2021.

“Një sfidë e madhe shëndetësore globale”

Nga një stacion kërkimor atmosferik i vendosur në 1,465 metra mbi nivelin e detit, shkencëtarët analizuan këto mostra për gjenet e rezistencës ndaj antibiotikëve.

Retë përmbanin midis 330 dhe më shumë se 30,000 baktere për mililitër ujë, ose mesatarisht rreth 8,000 baktere për mililitër. 29 nëntipe të gjeneve të rezistencës ndaj antibiotikëve janë identifikuar gjithashtu te bakteret.

Me përdorimin e gjerë të antibiotikëve në shëndetësi dhe bujqësi, ky lloj lloji përfaqëson një “sfidë të madhe shëndetësore globalisht”, thuhet në studim. Autoritetet shëndetësore botërore po theksojnë vazhdimisht rreziqet që lidhen me këto baktere, të cilat e bëjnë trajtimin e disa infeksioneve gjithnjë e më komplekse.

Studimi, megjithatë, nuk ofron përfundime në lidhje me efektet e mundshme shëndetësore të përhapjes së baktereve që mbartin gjenet e rezistencës ndaj antibiotikëve, duke vlerësuar se vetëm 5 deri në 50 përqind e këtyre organizmave mund të jenë të gjallë dhe potencialisht aktivë.

“Më pak gjasa të jetë e dëmshme për njerëzit”

“Atmosfera është shumë e ashpër për bakteret, dhe shumica e atyre që gjetëm ishin baktere mjedisore, me më pak gjasa të jenë të dëmshme për njerëzit”, tha Florent Rossi.

“Kështu që nuk ka asgjë për t’u frikësuar kur ecni në shi”, shtoi shkencëtari me ironi, duke shtuar: “Ne ende nuk e dimë nëse këto gjene mund të transferohen te bakteret e tjera”.

Megjithatë, monitorimi i thellë i atmosferës mund të bëjë të mundur vendndodhjen nga vijnë këto baktere dhe në këtë mënyrë të “kufizojë përhapjen e tyre”, sugjeron Rossi, duke marrë si shembull analizën e ujërave të zeza për të zbuluar praninë e koronavirusit dhe patogjenëve të tjerë.

Studimi është publikuar në numrin e marsit të revistës Science of The Total Environment.

LEXO EDHE:

Back to top button