Pastrimi pranveror mund të na bëjë më të lumtur dhe më produktivë

Pastrimi pranveror mund të na bëjë më të lumtur dhe më produktivë

Pastrimi pranveror është një koncept i vjetër dhe duket se mund të nënkuptojë më shumë sesa thjesht një shtëpi të çrregullt dhe më të organizuar. Rezulton se pastrimi potencialisht mund të çojë në lumturi dhe rritje të produktivitetit.

“Një mjedis i çrregullt mund të rrëmojë mendjen. Mund të jetë tregues i gjendjes së një personi”, thotë psikologu Michael Messina.

Të jetosh në një hapësirë ​​të parregullt mund të ulë vetëvlerësimin dhe të shkaktojë ankth, thotë psikologia, ndërsa një shtëpi e pastër mund të ketë efekte pozitive në shëndetin tonë mendor. Më poshtë janë tre mënyra se si pastrimi pranveror mund të rrisë lumturinë dhe produktivitetin.

Përmirëson disponimin

“Vetë akti i pastrimit mund të jetë shpërblyes dhe inkurajues vetëm duke qenë në gjendje të shohësh detyrën e përfunduar me sukses.” Kjo mund t’ju bëjë të motivuar dhe të lumtur”, thekson Messina.

Pastrimi pranveror është gjithashtu ushtrim. Megjithëse nuk është aq intensiv sa llojet e ushtrimeve që duhet të bëjmë çdo ditë, ai përfshin lëvizje fizike.

“Kur jeni duke tërhequr një vakum, duke marrë kuti dhe duke i lëvizur ato, ka lëvizje. “Ju nuk e konsideroni atë si ushtrim, por pastrimi është me të vërtetë”, shton ai.

Hulumtimet tregojnë se aktiviteti më i madh fizik shoqërohet me kënaqësi dhe lumturi më të madhe nga jeta. Plus, kur ndjeni se shtëpia juaj është e ngrohtë dhe mikpritëse, ka më shumë gjasa të ftoni mysafirë, gjë që shton një komponent social në jetën tuaj që gjithashtu mund të rrisë lumturinë, thotë Messina.

“Ju nuk dëshironi të keni njerëz në shtëpinë tuaj nëse jetoni në një rrëmujë dhe kjo mund t’ju izolojë nga ata me të cilët dëshironi të kaloni kohë,” shpjegoi ai.

Përmirëson fokusin

Nuk mund të përqendroheni gjatë punës nga shtëpia? Sipas Mesinës, gjendja e rrethinës suaj merr vëmendjen tuaj të plotë. Nëse jeni në një hapësirë ​​të rrëmujshme, nuk do të jeni në gjendje të përqendroheni në gjërat që janë të rëndësishme.

“Do ta keni të vështirë të përqendroheni në punë dhe do të jeni më pak produktivë”, thotë ai.

Nga ana tjetër, një hapësirë ​​e pastër do t’ju lejojë të mendoni më qartë, të bëni përparim, të organizoni më mirë ditën tuaj dhe të keni një ndjenjë më të mirë kontrolli mbi mjedisin tuaj.

Redukton simptomat e ankthit dhe depresionit

“Kur njerëzit vuajnë nga depresioni i rëndë, është e vështirë për ta që të përfshihen në pjesën njohëse të terapisë. Duhet të fillojmë me pjesën e sjelljes. Kjo në thelb i bën njerëzit të lëvizin dhe quhet aktivizim i sjelljes. “Detyrat e vogla si organizimi i dollapit apo pastrimi i dhomës janë shembuj të shkëlqyer të aktivizimit të sjelljes”, thekson Messina.

Me të gjitha këto përfitime për shëndetin tuaj mendor, Messina miraton pastrimin pranveror, veçanërisht pasi aktiviteti fizik i përfshirë “do të jetë shumë i dobishëm për ankthin, depresionin dhe gjumin e një personi”.

LEXO EDHE:

Back to top button