Netanyahu i zhgënjyer nga qëndrimi i SHBA: Reagimi i parë i kryeministrit izraelit pas vendimit për pushimin e zjarrit në Gaza

Netanyahu i zhgënjyer nga qëndrimi i SHBA: Reagimi i parë i kryeministrit izraelit pas vendimit për pushimin e zjarrit në Gaza

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu anuloi një vizitë të një delegacioni izraelit në Shtëpinë e Bardhë pasi Shtetet e Bashkuara hoqën dorë nga kërcënimi i saj për të vënë veton ndaj votimit të Këshillit të Sigurimit të OKB-së që bënte thirrje për një armëpushim të menjëhershëm në Gaza.

Netanyahu kishte kërcënuar më herët se do të anulonte një vizitë në Uashington të planifikuar për në fillim të kësaj jave për të diskutuar ofensivën e planifikuar të Izraelit në qytetin Rafah të Gazës.

Vendimi i Netanyahu pasoi miratimin e sotëm të një rezolute të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara që kërkon një armëpushim në Gaza. SHBA ishte e përmbajtur.

Në një deklaratë nga zyra e kryeministrit, Izraeli thekson se SHBA-të me këtë vendim po dëmtojnë përpjekjet dhe përpjekjet ushtarake për lirimin e pengjeve.

Deklarata e quajti vendimin “një largim të qartë nga pozicioni konsistent i Shteteve të Bashkuara në Këshillin e Sigurimit që nga fillimi i luftës” dhe një që “i jep shpresë Hamasit se presioni ndërkombëtar do t’i lejojë ata të arrijnë një armëpushim pa lirimin e pengjeve”.

Gjegjësisht, lëvizja e SHBA-së tregon mosmarrëveshjen në rritje mes tyre dhe aleatit të tyre Izraelit. SHBA abstenuan, ndërsa pjesa tjetër e Këshillit prej 15 anëtarësh votuan pro.

Ajo ka bllokuar më parë rezolutat e armëpushimit, duke thënë se një veprim i tillë do të ishte i gabuar ndërsa Izraeli dhe Hamasi vazhdojnë negociatat për një armëpushim dhe lirimin e pengjeve.

LEXO EDHE:

Back to top button