Nga vjen nikotina? Përgjigja është shumë e thjeshtë

Nga vjen nikotina? Përgjigja është shumë e thjeshtë

Nga vjen nikotina? Përgjigja e thjeshtë është: nga bimët. Më konkretisht, nga bimët e familjes Solanaceae, të njohura zakonisht si kokrra. Kjo familje përfshin domatet (~332 ng nikotinë në çdo frut, mesatarisht), patatet (~ 675 ng) dhe patëllxhanët (~ 525 ng). Për ta parë këtë në perspektivë, një cigare përmban rreth 12 mg nikotinë – rreth 18,000 herë më shumë nikotinë se një patate, për masë. Por vetëm një pjesë e vogël (<2 mg) e asaj nikotine transferohet përmes tymit të cigares, në mushkëritë e duhanpirësit.

Kjo do të thotë se nikotina është e pranishme në dietën tonë në doza shumë të vogla. Studimet vlerësojnë se njerëzit hanë rreth 1400 ng nikotinë çdo ditë përmes dietës së tyre ditore. Por kjo nuk shpjegon pse duhani dhe bimët e tjera përmbajnë fare nikotinë. Nikotina krijohet në rrënjët e bimës kur dy përbërës kimikë – piridina dhe pirolidina – bashkohen përpara se të transportohen në gjethe. Gjenet pas këtij kombinimi ekzistojnë në të gjitha bimët, por dyfishimet gjenetike në familjen e fasules besohet se kanë çuar në prodhimin e nikotinës.

Lënia e duhanit është mënyra më e mirë për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve të lidhura me duhanin, duke përfshirë disa lloje të kancerit, sëmundjet kardiovaskulare dhe të mushkërive. Tymi i cigares njollos dhëmbët, shkakton erën e keqe të gojës dhe plakjen e lëkurës. Edhe pse është një nga gjërat e para që vjen në mendje kur bëhet fjalë për cigaren, nikotina nuk është shkaku kryesor i këtyre dëmeve. Shumë nga të ashtuquajturit “përbërës të dëmshëm dhe potencialisht të dëmshëm” në tym janë shkaku kryesor i rreziqeve shëndetësore që lidhen me pirjen e duhanit. Mënyra më e mirë për të shmangur dëmin e pirjes së duhanit është të mos filloni kurrë. Për duhanpirësit aktivë, lënia plotësisht e duhanit është mënyra më efektive për të reduktuar rrezikun e dëmtimit dhe sëmundjeve të lidhura me duhanin.

LEXO EDHE:

Back to top button