Një epokë e re në zhvillimin e sensorëve fotografikë për telefonat inteligjentë

Një epokë e re e fotografisë celulare ka filluar – një numër në rritje i telefonave kryesorë vijnë me sensorë me një diagonale prej 1 inç.

Madhësia e sensorit të kamerës është një nga parametrat kryesorë për fotografim cilësor dhe regjistrim video me pajisjet inteligjente që mbajmë në xhepa. Sa më i madh të jetë sensori, aq më e madhe është aftësia e tij për të thithur dritën dhe aq më i mirë është rezultati në kushte me dritë të ulët.

Zbatimi i sensorëve 1 inç nga prodhuesit e telefonave inteligjentë ngushton më tej hendekun midis fotografisë celulare dhe asaj profesionale, duke na sjellë më pranë parashikimeve se pajisjet tona do t’i kalojnë kamerat DSLR në cilësinë e imazhit.

Modelet kryesore të lançuara së fundmi Xiaomi 13 Pro dhe vivo X90 Pro / Pro+ janë të pajisura me sensorin IMX989, madhësia e të cilit ka arritur një nivel të barabartë me sensorin e kamerave dixhitale, i cili është një moment historik në zhvillimin e sensorëve të dedikuar të smartfonëve.

Historia e sensorit 1 inç në telefonat inteligjentë

Ndërsa prodhuesit më të mëdhenj po përpiqen t’i pajisin pajisjet e tyre me sensorë mbresëlënës CMOS, shumë harrojnë se Panasonic ishte i pari që e bëri këtë, në vitin 2014. Panasonic Lumix DMC-CM1 erdhi me një sensor 1 inç 20 MP dhe gjithashtu ofroi disa veçori profesionale dhe zgjidhje fotografike së bashku me lentet Leica.

Krahasuar me smartfonët e tjerë të epokës, ky model ishte dukshëm më i trashë dhe më i rëndë, kështu që duket se kompania u përpoq të kombinonte aftësinë e saj për të prodhuar kamera dixhitale kompakte dhe dizajnin ende të papërcaktuar të telefonave Android. Modeli u shit vetëm në Japoni, dhe megjithëse ishte inovativ, nuk u tregua një zgjidhje e suksesshme.

Megjithatë, aty ku e la Panasonic, Sharp ka vazhduar, duke lançuar Aquos R6 në mesin e vitit 2021, me një trashësi të përballueshme që strehon Exmor RS, një sensor 1 inç nga Sony, që synon gjithashtu kamerat dixhitale kompakte. Në të njëjtin vit, vetë Sony e përdori këtë sensor në telefonin Xperia PRO-I, por fatkeqësisht nuk i pamë kurrë në tregun tonë dhe disponueshmëria e kufizuar nënkuptonte që këto kompani së bashku shitën vetëm rreth 130,000 njësi.

Gjërat ndryshuan në mënyrë dramatike në vitin 2022, kur Sony prezantoi IMX989, një sensor 1 inç që synon telefonat inteligjentë. Telefonat e parë që përdorën këtë zgjidhje inovative ishin Sharp Aquos R7 dhe Xiaomi 12S Ultra, por, ashtu si pajisjet e mëparshme, ata ishin ekskluzivë për tregun aziatik. Për fat të mirë, edhe kjo po ndryshon – dy pajisje të reja që zbatuan këtë teknologji do të mbërrijnë së shpejti në Serbi – vivo X90 Pro dhe Xiaomi 13 Pro – kështu që shumë do të kenë mundësinë të shohin vetë aftësitë e sensorit të Sony.

Çfarë sjellin sensorët e mëdhenj?

Sensori më i madh diagonal sjell efekte më të mira të turbullimit të sfondit në foto. Është e rëndësishme të përmendet se, ndryshe nga efekti i turbullimit të softuerit, thellësia e fushës e ofruar nga sensori 1 inç është shumë më e natyrshme.

Në mjedise të errëta ose të paqëndrueshme, sensori i zonës së madhe ofron më shumë detaje dhe një kohë pritjeje më të shkurtër të shkrepjes, kështu që hendeku midis fotove të marra nga një smartphone dhe një aparat fotografik dixhital po bëhet gjithnjë e më i vogël, duke shënuar një moment historik të vërtetë në zhvillimin e fotografisë celulare .

Sipas CounterPoint Research, edhe më shumë prodhues pritet ta miratojnë këtë sensor tashmë këtë vit, dhe megjithëse do të rrisë çmimin e pajisjeve, padyshim që do të përmirësojë performancën fotografike dhe do të sjellë patjetër një epokë të re të fotografisë me celular.

LEXO EDHE:

Back to top button