Një fëmijë mesatarisht ka 6-12 infeksione të ngjashme me të ftohtin në vit, imuniteti duhet të forcohet

Sistemi imunitar i fëmijëve është ende në zhvillim dhe mund të jetë shumë i ndjeshëm ndaj infeksioneve, veçanërisht kur ata fillojnë kopshtin dhe shkollën, kështu që rritja e imunitetit është e rëndësishme.

Sistemi imunitar i një fëmije është një rrjet kompleks i qelizave, indeve dhe organeve që së bashku mbrojnë trupin nga infeksionet. Trupi prodhon lloje të ndryshme të antitrupave për të mbrojtur kundër llojeve të ndryshme të baktereve dhe viruseve kur bie në kontakt me to.

Antitrupat janë proteina të krijuara për të njohur dhe lidhur me pushtuesit e huaj dhe për të neutralizuar efektet e tyre toksike. Pasi prodhohen antitrupat, trupi i fëmijës kujton llojet e infeksioneve dhe kështu fiton imunitet të përjetshëm ndaj antigjenit specifik.

Shumë faktorë dietik dhe stili i jetesës mund të mbështesin zhvillimin e një sistemi të fortë imunitar në fëmijëri. Mënyra më e mirë për të forcuar sistemin imunitar të fëmijës është nëpërmjet një diete të duhur dhe të larmishme të pasur me fruta dhe perime të freskëta, probiotikë dhe lëngje të shtrydhura fllad.

Vitamina C kontribuon në përthithjen e hekurit nga ushqimi dhe në funksionimin normal të sistemit imunitar. Ai forcon trupin, nxit shërimin më të shpejtë, jep energji dhe mund të zvogëlojë kohëzgjatjen e ftohjes dhe rrezikun e ftohjes tek fëmijët që merren me sport.

Vitamina D është e nevojshme për përthithjen dhe përdorimin normal të kalciumit dhe fosforit, strukturën normale të kockave dhe funksionin e muskujve dhe të sistemit imunitar. Gjithashtu zvogëlon shanset për të marrë ftohje dhe grip dhe infeksione të tjera të traktit të sipërm respirator.

Vitamina E forcon sistemin imunitar dhe ndihmon në ruajtjen e shëndetit të enëve të gjakut. Është vërtetuar se forcon imunitetin, përmirëson reagimin e trupit ndaj vaksinave dhe zvogëlon shfaqjen e infeksioneve të frymëmarrjes, duke përfshirë ftohjen.

Zinku është i nevojshëm për funksionimin normal të sistemit imunitar, për ruajtjen e një niveli normal të vitaminës E në gjak dhe për rritjen e përthithjes së vitaminës A. Është një mineral jetik për funksionin e sistemit imunitar. Mund të zvogëlojë shpeshtësinë, ashpërsinë dhe kohëzgjatjen e ftohjes, infeksioneve të frymëmarrjes dhe inflamacioneve të tjera.

Vitamina A është një përbërës organik me funksione të shumta të rëndësishme për rritjen, zhvillimin dhe mirëmbajtjen e sistemit imunitar.

Propolisi për imunitetin e fëmijëve

Propolisi i ndihmon fëmijët të shërohen më shpejt nga ftohja. Me vetitë e tij antivirale, antimikrobike dhe anti-inflamatore, mund të mbrojë fëmijët nga infeksionet e padëshiruara. Vetitë medicinale të propolisit zvogëlojnë simptomat e ftohjes dhe gripit, forcojnë sistemin imunitar dhe përshpejtojnë plotësisht procesin e rikuperimit.

Ju mund të hidhni pika propolisi në lëng frutash, kos, qull ose rostiçeri të preferuar të të vegjëlve tuaj.

Meqenëse propolis mund të përmbajë mjaltë, foshnjave nuk duhet t’u jepet propolis ose produkte të tjera bletësh deri në vitin e parë të jetës (kështu që është më mirë të zgjidhni një shurup tjetër imuniteti për fëmijët nën 1 vjeç).

Që nga viti i dytë, jepini me shumë kujdes propolis fëmijës suaj. Filloni me sasi shumë të vogla, duke filluar me 1-2 pika. Pas një jave, ngadalë rriteni dozën nëse fëmija e toleron mirë propolisin.

Beta glukan për fëmijë

Fëmijët mund të përfitojnë nga marrja e beta glukanit. Gjegjësisht, sistemi imunitar i fëmijës zhvillohet diku deri në vitin e dytë të jetës. Për shkak të kësaj, ai zakonisht nuk përfiton nga suplementet deri në moshën dy vjeçare. Megjithatë, beta glukani është i sigurt për fëmijët e çdo moshe.

Është një polisaharid bioaktiv i izoluar nga goca deti. Gjendet në disa baktere, alga, kërpudha dhe maja, duke përfshirë majanë e bukës. Beta glukani është imunostimuluesi më i rëndësishëm, i cili është treguar efektiv në rastet e rënies së shpeshtë të imunitetit, infeksioneve të shpeshta dhe si mbrojtje kundër viruseve.

Ai stimulon aktivitetin e qelizave imune duke forcuar linjën e parë të mbrojtjes së trupit. Forcon imunitetin e fëmijëve, rrit nivelin e energjisë dhe më e rëndësishmja, parandalon viruset, gripin dhe ftohjet.

LEXO EDHE:

Back to top button