Një gjerman është personi i tretë në botë që shërohet nga HIV

Në Gjermani, një 53-vjeçar u shërua nga HIV me transplant të qelizave staminale dhe është personi i tretë në botë që shërohet nga një infeksion me këtë virus.

Burri nga Dyseldorfi kishte një transplant dhjetë vjet më parë dhe ishte pa drogë (ilaçe antiretrovirale dhe shtypëse) për katër vjet.

Ashtu si në rastin e dy personave të tjerë që pretendohet se janë shëruar nga HIV (njëri nga Berlini dhe tjetri nga Londra), burri nga Dusseldorfi iu nënshtrua një transplanti për të trajtuar një sëmundje gjaku, në rastin e tij leuceminë e cila u zhvillua me infeksion HIV. .

“Më kujtohet ende mirë fjalia e mjekut të familjes: “Mos e merr kaq shumë. Së bashku do të përjetojmë se HIV mund të shërohet’. Më pas e hodha atë deklaratë si alibi. “Sot jam edhe më krenar për ekipin mbarëbotëror të mjekëve që arritën të kuronin HIV-in dhe leuçeminë në të njëjtën kohë”, tha ai.

Ai tha se në ditën e Shën Valentinit këtë vit ka festuar 10 vjet nga transplanti dhe se dhuruesi i palcës së eshtrave ka qenë mysafiri i tij i nderit.

Studiuesit besojnë se trajtimi i suksesshëm është rezultat i përgatitjes dhe mbikëqyrjes së plotë shkencore dhe terapeutike. Një transplant shkatërron qelizat e pashëndetshme të gjakut dhe i zëvendëson ato me ato të shëndetshme nga gjaku ose palca e eshtrave.

Nga Spitali Universitar në Dusseldorf shpresojnë se njohuritë që kanë marrë do të jenë të dobishme për vazhdimin e hulumtimit të HIV-it, transmeton Sky News.

LEXO EDHE:

Back to top button