Koreja e Jugut ka njohur të drejtat e çifteve të të njëjtit seks për të ndarë sigurimin shëndetësor

Një gjykatë e Koresë së Jugut ka dhënë një vendim historik që njeh të drejtat e çifteve të të njëjtit seks për herë të parë, me aktivistët që e përshëndesin vendimin si një fitore të madhe për të drejtat e personave LGBTQ+ në vend.

Çështja, e cila tani do të shkojë përpara Gjykatës së Lartë, u soll nga çifti homoseksual Seo Seong-wook dhe Kim Jong-min, të cilët jetojnë së bashku dhe mbajtën një ceremoni martese në vitin 2019.

Megjithatë, një ceremoni e tillë nuk ka vlefshmëri ligjore sepse Koreja e Jugut nuk i njeh martesat mes të njëjtit seks.

Në vitin 2021, So paditi Shërbimin Kombëtar të Sigurimeve Shëndetësore (NHIS) për anulimin e përfitimeve për partnerin e tij, të cilin ai e kishte regjistruar si të varur pasi u bë e qartë se ata ishin një çift homoseksual.

Një gjykatë më e ulët vendosi në favor të NHIS vitin e kaluar, por në një ndryshim të rëndësishëm të çështjes, Gjykata e Lartë e Seulit e anuloi atë vendim, duke urdhëruar efektivisht ofruesin e sigurimeve që t’i transferonte përfitimet partnerit të So si një i varur.

“Edhe pse Koreja e Jugut ka ende një rrugë të gjatë për t’i dhënë fund diskriminimit, ky vendim jep shpresë se paragjykimet mund të tejkalohen”, ishin mesazhet pas shpalljes së vendimit.

Megjithëse vendi nuk i njeh martesat e të njëjtit seks, marrëdhëniet e homoseksualëve nuk janë të kriminalizuara, por njerëzit LGBTQ+ jetojnë kryesisht nën radar.

Aktivistët kanë theksuar prej kohësh nevojën për ligje kundër diskriminimit të bazuar në orientimin seksual.

Ligji i shumëpërfolur kundër diskriminimit ka qenë në pritje në parlamentin e Koresë së Jugut prej vitesh për shkak të mungesës së konsensusit mes ligjvënësve.

LEXO EDHE:

Back to top button