Tualeti më i vjetër me ujë i gjetur në Kinë – si funksionoi?

Tualeti më i vjetër me ujë i gjetur në Kinë - si funksionoi?

Arkeologët pretendojnë se kanë gjetur ndoshta tualetin më të vjetër të njohur të ujit, për të cilin dinë edhe se si funksiononte.

Në pjesët veriore të provincës Hunan ndodhet qyteti Yueyan, dhe ajo që është specifike për këtë qytet është se në afërsi të tij gjenden mbetjet e një vendbanimi të mijëvjeçarit të parë para Krishtit. Ndër rrënojat më të famshme është sigurisht pallati, rreth të cilit gjenden mbetjet e ndërtesave të shumta, dy më të mëdhatë prej të cilave fshehin një thesar të vogël të vërtetë arkeologjik.

Edhe pse mund të presim, nuk janë objekte ari apo ndonjë “kostum i pavdekshëm” prej nefriti. Këtë herë bëhet fjalë për një tualet uji, për të cilin studiuesit e Institutit të Arkeologjisë në Akademinë e Shkencave Kineze pretendojnë se është një nga më të vjetrit në botë.

Vlerësimet janë se është rreth 2200 vjeçare, dmth. se i përket kohës ndërmjet periudhës së Shteteve ndërluftuese dhe sundimit të dinastisë Han. Është një periudhë në të cilën zotërit e rajonit ishin nga shtetet më të fuqishme të Qi, Zhu, Yan, Han, Zhao, Wei dhe Qin dhe pushtuan shtetet më të vogla fqinje. Me fjalë të tjera, kohë të turbullta, në të cilat nuk do të pritej që t’i kushtohej shumë kujdes higjienës.

Mirëpo, këtu nuk është kështu, sepse në tualetin e përmendur pas defekimit të mjeshtrit, shërbëtorët derdhën ujë dhe kështu u larguan nga jashtëqitjet përmes një sistemi të gypave të ujërave të zeza. Ky konsiderohet shembulli më i hershëm i këtij lloji të tualetit, si në Kinë ashtu edhe në pjesën tjetër të botës.

LEXO EDHE:

Back to top button