Një ilaç përgjysmon rrezikun e vdekjes nga kanceri i mushkërive

Një ilaç përgjysmon rrezikun e vdekjes nga kanceri i mushkërive

Një pilulë e re mund të përgjysmojë rrezikun e vdekjes nga një lloj i caktuar i kancerit të mushkërive nëse merret çdo ditë pas operacionit për të hequr një tumor. Pilula u testua në një provë klinike në Shtetet e Bashkuara.

Në mbarë botën, rreth 1.8 milionë njerëz vdesin çdo vit nga kanceri i mushkërive. Pilula e re, e krijuar nga grupi farmaceutik Astra Zeneca, quhet osimertinib. Ai trajton një lloj kanceri të mushkërive që prek 10-25 përqind të pacientëve në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë dhe 30-40 përqind në Azi.

Në testin klinik morën pjesë mbi 680 pacientë nga mbi 20 vende, të cilët ishin në fazat e hershme të sëmundjes. Pacientëve fillimisht iu hoq tumori me operacion, dhe më pas gjysma e tyre pinin ilaçin, ndërsa gjysma tjetër pinë një placebo.

Rezultatet treguan se pacientët që pinin ilaçin kishin 51 për qind më pak gjasa të vdisnin në krahasim me pacientët e tjerë. Pas 5 vitesh, 88 për qind e pacientëve që morën ilaçin ishin gjallë, krahasuar me 78 për qind të pacientëve që morën një placebo.

Ilaçi tashmë shitet në dhjetëra vende të botës për qëllime të ndryshme.

LEXO EDHE:

Back to top button