Një klimatolog i NASA-s paralajmëron se pasojat e anomalisë së temperaturës do t’i ndjejmë tashmë në gusht

Një klimatolog i NASA-s paralajmëron se pasojat e anomalisë së temperaturës do t'i ndjejmë tashmë në gusht

Vitin e kaluar, Toka u ngroh rreth 0.2 °C më shumë se sa parashikonin modelet klimatike. Ndonëse kjo mund të mos duket shumë, kur mendoni se matet në të gjithë planetin, kjo është shumë nxehtësi.

– Asnjë vit nuk i ka ngatërruar aftësitë parashikuese të klimatologëve më shumë se 2023 – shkruan klimatologu i NASA-s Gavin Schmidt në një artikull për Nature, siç raportohet nga Science Alert.

– Anomalia e temperaturës në vitin 2023 doli nga bluja, duke zbuluar një boshllëk të paparë njohurish ndoshta për herë të parë që nga rreth 40 vjet më parë, kur të dhënat satelitore filluan t’u ofrojnë modeluesve një pamje në kohë reale të sistemit klimatik të Tokës.

Schmidt paralajmëron se nëse kjo anomali e pashpjegueshme nuk ulet deri në gusht, në përputhje me luhatjet e mëparshme të El Niño, atëherë ne do të jemi në një territor të paeksploruar.

Në mënyrë shqetësuese, ne po na mungon një faktor kritik në kuptimin tonë të sistemeve klimatike të Tokës që do të shpjegonte shkallën e përshpejtuar të ngrohjes, siç është një keqkalibrim i mundshëm në datën e fillimit të ndikimit të njerëzimit në klimë – që do të shpjegonte pse efektet ekstreme klimatike, duke përfshirë përmbytjet vdekjeprurëse, zjarret dhe stuhitë tashmë janë goditur kaq fort dhe shpejt.

– Kjo mund të nënkuptojë se një planet që po ngrohet tashmë po ndryshon rrënjësisht mënyrën e funksionimit të sistemit klimatik, shumë më herët se sa prisnin shkencëtarët – shpjegon Schmidt.

Megjithatë, rritja e papritur e nxehtësisë mund të jetë ende një anomali afatshkurtër ose “plogështi” në të dhëna, pranon Schmidt.

“Ekziston rreziku i ngatërrimit të ndryshueshmërisë afatshkurtër të klimës me ndryshimet afatgjata,” thotë Zeke Hausfader, një shkencëtar klimatik në Berkeley në një analizë për Carbon Brief.

Megjithatë, ai vëren se ka disa shenja të hershme që kjo mund të jetë më shumë se një anomali e përkohshme, duke përfshirë ngrohjen e përshpejtuar të parë në nxehtësinë e oqeanit dhe matjet satelitore të çekuilibrit të energjisë së Tokës.

Gjithashtu nuk ka shenja se kjo rritje e mprehtë e treguesve të klimës po ndryshon rrjedhën. Sapo kemi arritur muajin tonë të 10-të radhazi të ngrohjes globale rekord, me 12 muaj mbi objektivat e Marrëveshjes së Parisit për të mbajtur temperaturën mesatare globale nën 1.5°C të ngrohjes.

Ndërsa studiuesit ekzaminojnë dhe debatojnë numrat, ne po përjetojmë dhe jemi dëshmitarë të pasojave reale të nxehtësisë së tepërt përreth nesh.

Tre të katërtat e sistemit më të madh të shkëmbinjve koralorë në botë, Great Barrier Reef i Australisë, aktualisht vuan nga nivele të larta deri në ekstreme të kërcënimit. Kafshët po vdesin masivisht dhe miliona njerëz në Afrikë po vdesin nga uria për shkak të ndryshimeve klimatike.

Ky eshte vetem fillimi. Disa vende tashmë po e ndjejnë nxehtësinë shumë më tepër se të tjerat.

Ndërsa është e rëndësishme të zgjidhen këto pasiguri potencialisht të mëdha në modelimin e klimës, prioriteti më i madh është të bëhet përparim i rëndësishëm drejt ndalimit të emetimeve të gazeve serrë që shkaktojnë shumicën e ngrohjes globale.

Shkencëtarët kanë zbuluar se si të ndaloni të ndjeheni të zemëruar në  situata stresuese

Të shkosh për vrap, të marrësh disa frymë thellë, apo edhe të bërtasësh në një jastëk janë të gjitha strategji të provuara dhe të vërteta për të përballuar zemërimin. Por gjëja më e mirë për të bërë është të shkruani reagimin tuaj në një copë letër dhe më pas ta hidhni, sipas një studimi të ri.

Kjo metodë është aq efektive sa që “eliminon plotësisht ndjenjën e zemërimit”, thotë një ekip shkencëtarësh nga Universiteti Nagoya në Japoni.

Ata rekrutuan vullnetarë dhe u kërkuan të shkruanin mendimet e tyre për çështje të rëndësishme sociale. Atyre iu tha se qëndrimi i tyre do të vlerësohej. Megjithatë, pavarësisht se çfarë shkruanin, ata të gjithë morën reagime fyese dhe negative dhe u vlerësuan të ulëta për inteligjencën, interesin, logjikën dhe racionalitetin.

Pas marrjes së këtyre komenteve negative, pjesëmarrësve iu kërkua të shkruanin mendimet e tyre në një copë letër. Njërit grup iu tha ose ta hidhnin letrën në kosh ose ta mbanin në një dosje në tavolinën e tyre. Një grupi tjetër iu tha që ta vendosnin dokumentin në një grirëse letre ose në një kuti plastike të pastër.

Analiza zbuloi se ndërsa të gjithë raportuan nivele më të larta zemërimi pasi morën komente lënduese, pjesëmarrësit që hodhën ose shkatërruan letrat me mendimet e tyre shpejt u ndjenë më të qetë. Ndërkohë, ata që mbanin dokumentet pësuan vetëm një ulje të vogël të nivelit të zemërimit.

“Ne prisnim që pjesëmarrësit që hidhnin letra të ishin disi më të qetë, por u befasuam kur zbuluam se zemërimi ishte eliminuar pothuajse plotësisht,” tha udhëheqësi i studimit Nobuyuki Kawai.

Zbulimi u publikua në revistën Scientific Reports dhe shkencëtarët besojnë se kjo metodë mund të ndihmojë punonjësit e zyrës kur gjenden në situata stresuese.

LEXO EDHE:

Back to top button