Një pacient kishte korona për më shumë se 400 ditë – shkencëtarët shpjeguan pse

Pandemia vazhdon prej vitesh dhe disa njerëz vazhdojnë të mbajnë barrën e saj shumë më tepër se të tjerët: vendet pa vaksina, punonjësit shëndetësorë të shqetësuar për shëndetin publik, problemet në ekonomi dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar që janë në rrezik më të madh duke u sëmurur, të infektuar me koronavirus nga i cili duhet të ruhet.

Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar për shkak të sëmundjes ose trajtimeve mjekësore si kimioterapia janë gjithashtu më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të infeksioneve që zgjasin me muaj, kohë gjatë së cilës virusi mund të zhvillojë mutacione të reja.

Rreziku për të gjithë ne është se sa më shumë kohë duhet për të çrrënjosur virusin, aq më shumë kohë duhet që variantet e reja të COVID-19 të shfaqen.

Një ekip studiuesish në Mbretërinë e Bashkuar ka përshkruar një seri infeksionesh kronike të koronavirusit, duke përfshirë një pacient i cili ishte i infektuar për më shumë se 400 ditë. Ai më në fund rezultoi negativ pasi sekuenca gjenetike zbuloi se çfarë lloj virusi kishte – dhe çfarë trajtimi kishte nevojë.

Ekipi, i udhëhequr nga specialisti i sëmundjeve infektive Luke Blagdon Snell nga Guy’s dhe St Thomas’ NHS Foundation Trust, hetoi infeksione të vazhdueshme te njerëzit me imunitet të kompromentuar, duke u përpjekur të kuptojë se cilat mutacione ndodhin dhe nëse variante të reja zhvillohen me kalimin e kohës.

Ky raport përshkruan rastin e një burri 59-vjeçar i cili u kontraktua për herë të parë me COVID-19 në dhjetor 2020. Sekuenca gjenomike tregoi se ai ishte bartës i një lloji të hershëm të virusit që ishte i përhapur në MB në atë kohë.

“Kur ne shikuam virusin e tij, ishte diçka që ekzistonte shumë kohë më parë – shumë përpara omikronit, shumë përpara deltës dhe madje edhe përpara alfa.” Pra, ishte një nga ato variantet më të vjetra, të hershme që nga fillimi i pandemisë, “tha Blagdon Snell për Washington Post.

Këto infeksione kronike të koronavirusit ndryshojnë nga Covid-i afatgjatë ku një përzierje shqetësuese simptomash vazhdon shumë kohë pasi infeksionet akute janë qetësuar për arsye që shkencëtarët ende po përpiqen t’i kuptojnë.

Gjatë pandemisë, sekuenca e gjenomit është përdorur për të gjurmuar origjinën e shpërthimit të COVID-19, për të zgjidhë linjat e ndërthurura të virusit dhe për të zbuluar variante të reja.

Në këtë raport, Blagdon Snell dhe kolegët përshkruajnë se si po përdorin rezultatet e sekuencës gjenomike, të dorëzuara brenda 24 orëve, për të përshtatur trajtimin për njerëzit me infeksione të vazhdueshme COVID-19 dhe përfundimisht për të hequr trupin e tyre nga virusi.

Raporti përshkruan gjashtë raste, përfshirë atë të pacientit 59-vjeçar.

Me një sistem imunitar të dobësuar pas një transplanti të veshkave, trupi i pacientit nuk ishte në gjendje të pastronte virusin dhe vetëm me simptoma të buta dhe të ndërprera, ai nuk kualifikohej për trajtimin e përdorur për të parandaluar ose trajtuar raste të rënda të COVID-19.

Ai doli pozitiv në shkurt 2021 dhe përsëri në janar 2022, çdo herë me të njëjtin variant të virusit: B.1.177.18. Me kalimin e kohës, një koleksion mutacionesh u shfaq në virus me një ritëm të pritshëm për SARS-CoV-2, kështu që nuk ka asgjë të pazakontë këtu, thjesht nxjerr në pah tendencën e virusit për të ndryshuar formë.

Megjithëse studiuesit mendojnë se këto raste të infeksionit kronik janë të rralla, ato janë të vështira për t’u trajtuar sepse shfaqja e vazhdueshme e varianteve të reja i ka bërë terapitë neutralizuese të antitrupave joefektive.

Pasi studiuesit mësuan se burri kishte një infeksion kronik, ai mori trajtim me një kombinim të antitrupave monoklonalë efektivë kundër shtameve të hershme, të cilat më në fund e pastruan atë nga virusi, 411 ditë pasi u diagnostikua për herë të parë.

Raste të tjera të përshkruara nga Blagdon Snell dhe kolegët përfshijnë rastet kur sekuenca gjenomike zbuloi se cilat shtame njerëzore të SARS-CoV-2, nëse ishte një infeksion i izoluar apo kronik, dhe çfarë mutacionesh kishte fituar virusi – duke i lejuar mjekët të zgjidhnin terapinë e duhur.

Ekipet e kujdesit janë ende duke monitoruar nga afër disa pacientë gjatë shërimit të tyre. Megjithatë, nënvariantet e omicron paraqesin një kërcënim të ri pasi disa shtame janë rezistente ndaj të gjitha trajtimeve të disponueshme të antitrupave.

“Disa njerëz me sistem imunitar të dobësuar janë ende në rrezik të sëmundjeve të rënda dhe infeksioneve të vazhdueshme. Ne ende po punojmë për të kuptuar mënyrën më të mirë për t’i mbrojtur dhe trajtuar ata,” thotë Blagdon Snell. Hulumtimi është publikuar në revistën Clinical Infectious Diseases .

LEXO EDHE:

Back to top button