Një veteriner ka veçuar 5 kafshë që nuk duhen mbajtur si kafshë shtëpiake

Nëse dëshironi të merrni një kafshë shtëpiake dhe ende nuk jeni të sigurt se cili lloj i kafshës është më i miri për ju dhe mjedisin tuaj, duhet patjetër të bëni kërkimin tuaj përpara se të vendosni për këtë hap shumë të rëndësishëm në jetë.

Përveç kryerjes së kërkimit tuaj, do të ishte një ide e mirë të konsultoheni me ekspertë, siç janë veterinerët. Gjegjësisht veterineri britanik Ben, i cili çdo ditë ndan këshilla në rrjetet sociale, ka zbuluar se cilat kafshë nuk janë aspak të përshtatshme për kafshët shtëpiake.

Në llogarinë e tij në TikTok ‘Ben The Vet’, ku ka më shumë se 200,000 ndjekës, ai gjithashtu shpjegoi pse këto kafshë nuk janë të përshtatshme. Ai nuk dëshiron të tingëllojë sikur nuk i do, por mendon se duhet të paralajmërojë pronarët e mundshëm të kafshëve shtëpiake për kurthet e mundshme.

Pra, ai renditi së pari papagajtë dhe kafshët e tjera me pendë.

“Së pari, të kesh një papagall do të thotë të mos kesh më një tigan që nuk ngjit, sepse kur nxehet, veshja lëshon një gaz që mund të jetë fatal për ta,” tha veterineri.

Ai thotë se nuk ka dyshim se zogjtë mund të jenë super kafshë sepse ata mund të flasin, por ai mendon se është jashtëzakonisht e vështirë të sigurohet hapësira dhe stimulimi i mjaftueshëm për një specie që përndryshe do të ishte e lirë të fluturonte dhe të eksploronte habitatin e saj në pyjet e shiut.

“Një papagall që mërzitet lehtë bëhet një papagall i stresuar që manifestohet në sjellje destruktive, sjellje shumë të zhurmshme dhe jonormale”, shpjegoi ai.

Një kafshë tjetër që nuk do të kisha është një mi. Kjo është për shkak se minjtë jetojnë mesatarisht deri në dy vjet. Me siguri këtu nënkuptohen edhe brejtësi, të cilët janë kafshë shtëpiake shumë të njohura në vendin tonë dhe jetëgjatësia mesatare e tyre është dy vjet.

“Kam pasur shumë derra gini gjatë viteve dhe jam lidhur shumë me ta”, tha ai.

Ai mendon se është mjaft e vështirë kur një kafshë shtëpiake vdes pas 4 ose 5 vjetësh, dhe një vit ose 2 është shumë i shkurtër për të pasur një kafshë shtëpiake.

Kafsha shtëpiake e tretë që përmend Ben mund të befasojë disa, dhe kjo janë lepujt. Megjithatë, ai shpjegoi pse ato shpesh nuk janë kafshë shtëpiake të përshtatshme.

“Përkundër asaj që shumë njerëz supozojnë, ata me të vërtetë nuk janë kafshë shtëpiake të mira për fëmijët. Ata janë një lloj gjahu, kështu që nga natyra janë shumë të ndrojtur. Ata jo gjithmonë kënaqen duke u mbajtur dhe janë shumë të brishtë. Ata godasin dhe bien nga duart tuaja në dysheme. “Nuk është e padëgjuar që ata të thyejnë kockat e gjymtyrëve dhe madje edhe shtyllën kurrizore”, tha Ben.

Ai shtoi se kanë nevoja strikte sa i përket dietës, orarit të pastrimit dhe socializimit. Ata janë gjithashtu shumë të ndjeshëm ndaj bllokimeve të zorrëve dhe problemeve dentare, të cilat mund të çojnë në disa shpenzime të papritura kur i çoni tek veterineri.

Kafsha e katërt që nuk është aspak e përshtatshme për të jetuar në shtëpi janë majmunët. Edhe pse për shumë do të tingëllojë e çuditshme sepse vështirë se dikush ka një majmun për kafshë shtëpiake. Megjithatë, Ben tha se ka rreth 5,000 primat që mbahen si kafshë shtëpiake në MB.

“Majmuni është një kafshë jashtëzakonisht inteligjente, e egër, jo një specie e zbutur, si qentë apo macet. Është jashtëzakonisht e vështirë të përballesh me kompleksitetin e tyre në shtëpinë tënde. Mos e bëj,” këshillon Ben.

Së fundi, veteriner Ben thotë se ai kurrë nuk do të kishte një ferret si kafshë shtëpiake. Ata janë argëtues, por shumë me temperament. Ata me të vërtetë kundërmojnë dhe kanë kafshime të këqija. Përveç kësaj, ata kanë nevojë për shumë ndërveprim dhe shumë hapësirë.

LEXO EDHE:

Back to top button