Njerëzit në Evropë janë të ekspozuar ndaj substancës së rrezikshme në nivele shumë më të larta se nivelet e sigurta

Njerëzit në Evropë janë të ekspozuar ndaj substancës së rrezikshme në nivele shumë më të larta se nivelet e sigurta

Evropianët janë ende të ekspozuar ndaj sasive të tepërta të bisphenol A, një kimikat i dëmshëm i njohur si BPA, i cili është përdorur për dekada në prodhimin e produkteve të caktuara plastike, njoftoi Agjencia Evropiane e Mjedisit në fund të javës së kaluar.

Agjencia e BE tha se mostrat e urinës të mbledhura nga evropianët në disa vende zbuluan se ekspozimi ndaj BPA mbetet “mbi nivelet e pranueshme të sigurisë shëndetësore” dhe përbën një rrezik potencial për miliona njerëz.

Përdoret në enë plastike dhe metalike, shishe uji…

BPA është një kimikat sintetik i përdorur gjerësisht në kontejnerët e ushqimeve plastike dhe metalike, shishet e ujit të ripërdorshme dhe tubacionet e ujit të pijshëm. Edhe në doza të vogla, kimikati mund të dobësojë sistemin imunitar, tha agjencia. Probleme të tjera shëndetësore që mund të shkaktojë BPA përfshijnë infertilitetin dhe reaksionet alergjike të lëkurës.

Bisfenoli A dhe dy bisfenole të tjera të përdorura si zëvendësues për BPA u matën në urinën e 2756 të rriturve nga 11 vende: Kroacia, Republika Çeke, Danimarka, Franca, Finlanda, Gjermania, Islanda, Luksemburgu, Polonia, Portugalia dhe Zvicra.

“Rrezik shëndetësor shumë më i përhapur sesa mendohet”

“Niveli i tejkalimit varion midis 71 dhe 100 për qind,” tha EEA me bazë në Kopenhagë për 11 vendet.

“Falë një projekti novator kërkimor të BE-së mbi biomonitorimin njerëzor, ne mund të shohim se bisfenoli A paraqet një rrezik shumë më të përhapur për shëndetin tonë sesa mendohej më parë,” tha Drejtoresha Ekzekutive e EEA Leena Ila-Mononen.

“Ne duhet t’i marrim seriozisht rezultatet e këtij hulumtimi dhe të ndërmarrim më shumë veprime në nivel të BE-së për të kufizuar ekspozimin ndaj kimikateve që paraqesin rrezik për shëndetin e evropianëve,” shtoi ajo.

BPA është ndaluar në shishe plastike dhe ambalazhe që përmbajnë ushqim për foshnjat dhe foshnjat në BE prej vitesh. Në shkurt 2018, blloku prezantoi gjithashtu kufizime më të rrepta për BPA në të gjitha materialet në kontakt me ushqimin.

LEXO EDHE:

Back to top button