Njihuni me robotin humanoid më të shpejtë në botë

Unitree H1 është një robot humanoid me madhësi reale, mjaft i gjithanshëm për të kryer detyra të ngjashme me njeriun dhe së fundmi ka mbajtur rekordin botëror jozyrtar për shpejtësinë e vrapimit

Roboti i njohur eksperimental humanoid Atlas nga punëtoria e Boston Dynamics dhe roboti Optimus nga Tesla (ende thellë në fazën e zhvillimit) si dhe CyberOne nga Xiaomi morën një rival të denjë .

Emri i tij i koduar është H1 dhe vjen nga kompania kineze Unitree, e cila së fundmi u mburr me arritjet e reja të versionit të tretë të robotit të saj “universal”.

Unitree H1 në versionin e tij aktual është, domethënë, roboti humanoid më i shpejtë në botë, kur mat shpejtësinë e vrapimit në një sipërfaqe të sheshtë. Rekordi jozyrtar është 3.3 metra në sekondë (11.9 km/h), megjithëse krijuesit theksojnë se teknologjia e robotit ka potencialin të vrapojë edhe më shpejt, deri në shpejtësinë 18 km/h.

Kompania ka kapur disa nga aftësitë e saj në videon e bashkangjitur, ku mund të shohim se sa shpejt H1 është në gjendje të vrapojë, të kërcejë, të ngjisë shkallët ose të manipulojë objektet e përditshme si njerëzit.

Ndër veçoritë e tjera, ata theksojnë se H1 është 180 cm i gjatë dhe peshon vetëm 47 kg (pra është “më i dobët” se Atlas dhe Optimus). Ai funksionon me një bateri me kapacitet 864 Wh, e cila mund të zëvendësohet shpejt, ndërsa lëviz nëpër hapësirë ​​me ndihmën e lidarëve 3D të integruar dhe kamerave që i japin një “ndjesi” të thellësisë së hapësirës. Çift rrotullimi i motorit elektrik në nyjet më të forta (gjunjët) është 360 Nm. Krahët e tij kanë 4 dhe këmbët gjithsej 5 nivele të lirisë së lëvizjes.

Me rekordin e ri të shpejtësisë, H1 “parakaloi” Atlasin e lartpërmendur, specifikimet e të cilit thonë se mund të vrapojë me shpejtësi 9 km/h. Por edhe rekordi i ri është larg nga njeriu – për krahasim, Usain Bolt vrapoi me një shpejtësi deri në 44 km/h në garat e tij fituese.

LEXO EDHE:

Back to top button