Nuk e dini nëse një aplikacion Android është i sigurt për t’u shkarkuar? Ja si ta kontrolloni

Nuk e dini nëse një aplikacion Android është i sigurt për t'u shkarkuar? Ja si ta kontrolloni

Këtu janë disa këshilla që mund të përdorni për të kontrolluar nëse një aplikacion është i sigurt për t’u shkarkuar.

Google Play Store përdoret në shumicën e rasteve për shkarkimin e aplikacioneve Android, për shkak të elementëve të shumtë të sigurisë që Google ka zbatuar në përzgjedhjen e aplikacioneve të ofruara në platformë, si dhe verifikimin e tyre.

Shumica e aplikacioneve në Play Store konsiderohen të sigurta, por ekziston gjithmonë mundësia që njëri prej tyre t’i “shpëtoje” skanerit të sigurisë dhe të mbetet në listën e të disponueshmeve derisa Google të reagojë duke e hequr atë.

Është shumë më e rrezikshme të shkarkosh aplikacione Android nga burime të paverifikuara ose nga platforma të palëve të treta. Nëse ndodh të shkarkoni një aplikacion me qëllim të keq, ju rrezikoni sigurinë e pajisjes tuaj nga kërcënimet e mundshme, vjedhjet e të dhënave ose probleme të tjera.

Kur zgjidhni se cilin aplikacion Android të shkarkoni, duhet të merrni parasysh disa faktorë të rëndësishëm, shkruan PC Chip.

Së pari, kontrolloni vërtetësinë e aplikacionit. Ju mund të përdorni një mjet për analizën e lidhjeve, të tilla si VirusTotal, i cili skanon malware për skedarë të dyshimtë, kontrollon URL-të dhe adresat IP.

Përndryshe, mund të përdorni disa parametra vizualë për të zbuluar problemet e mundshme: kontrolloni madhësinë e aplikacionit, nëse është plot me adware, rishikoni rishikimet dhe opinionet e përdoruesve të tjerë rreth aplikacionit.

Së dyti, përdorni veçorinë e integruar tashmë të Android për të ndaluar instalimin e aplikacioneve nga burime të panjohura. Play Store përdor veçorinë e Mbrojtjes së Google Play, e cila kontrollon mbi tre miliardë aplikacione të disponueshme nga Google Store për të përmirësuar sigurinë e përdoruesit.

Kjo mbrojtje nuk është e përsosur, pasi është më efektive në zbulimin e problemeve të njohura sesa të rejat, kështu që hakerat dhe sulmuesit e tjerë mund të anashkalojnë mbrojtjen e zbatuar të rrjetit. Prandaj, edhe në këtë rast rekomandohet kujdes i shtuar.

Së treti, kontrolloni certifikatën e aplikacionit. Funksioni i nënshkrimit në Google Play Store është pjesë e paketës së Play Store dhe siguron që aplikacionet Android të jenë autentike dhe të sigurta. Zhvilluesit duhet të përdorin çelësat kriptografikë për të nënshkruar aplikacionet e tyre, duke verifikuar kështu që softueri nuk është i falsifikuar dhe është krijuar nga një zhvillues i autorizuar.

Së katërti, kushtojini vëmendje lejeve që kërkon një aplikacion i caktuar dhe çfarë duhet të aktivizoni për të përdorur disa veçori. Jini veçanërisht të kujdesshëm me aplikacionet që kërkojnë leje për të gjurmuar vendndodhjen, të dhënat e ruajtura, telefonatat, regjistrimet audio ose video.

Së pesti, mësoni gjithmonë për kompaninë që ofron një aplikacion të caktuar, si dhe për zhvilluesin që e ka krijuar atë. Ju mund ta gjeni atë informacion në lidhjen e duhur në aplikacionin Google Play Store. Kjo sigurisht vlen për aplikacionet dhe zhvilluesit më pak të njohur që kanë një numër më të vogël aplikacionesh ose klone dhe imitime të programeve të njerëzve të tjerë.

Së fundi, kushtojini vëmendje procesit të instalimit. Disa aplikacione me qëllim të keq mund të zbatojnë gjëra pa dijeninë tuaj. Nëse nuk i lexoni “kushtet e përdorimit” dhe pranoni gjithçka menjëherë duke klikuar butonin “Prano”, mund t’ju jepet një sugjerim që të dhënat tuaja po mblidhen ose mund t’ju shfaqen dritare kërcyese me informacion dhe shumë gjëra të gjata.

Ata që nuk duan të rrezikojnë, kryesisht nuk instalojnë aplikacione nga burime të paverifikuara, por marrin informacion shtesë përmes forumeve, teksteve, rishikimeve dhe burimeve të tjera të ndryshme.

Mund të duket si një proces i mundimshëm dhe i gjatë, por me të vërtetë do t’ju kursejë kohë dhe nerva nëse arrini të shmangni aplikacionet me qëllim të keq që mund të rrezikojnë sigurinë tuaj.

LEXO EDHE:

Back to top button