Nuk është vetëm alkooli: Cilat pije e shëndoshin mëlçinë?

Edhe pse uji është zgjidhja më e mirë për të shuar etjen, shumë nganjëherë do të arrijnë tek pijet me gaz.

Por ato mund të rrisin rrezikun e sëmundjes së mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD).

Rezultatet e një studimi të kryer me 3292 pjesëmarrës në Amerikë u prezantuan në takimin vjetor të shoqërisë endokrine ENDO 2022. Të dhënat e dietës së tyre u mblodhën në 2017 dhe 2018. Rreth 70 për qind e atyre që vuanin nga sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike, konsumuan sasi të mëdha fruktoza. Ata që konsumonin më pak fruktozë kishin më pak gjasa të zhvillonin të njëjtin problem të mëlçisë. Kjo i bëri studiuesit të arrinin në përfundimin se shurupi i misrit me fruktozë të lartë, i gjetur në pije joalkoolike, mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike.

“Është gjetur një lidhje e drejtpërdrejtë midis konsumit të lartë të fruktozës dhe incidencës së sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike”. “Analiza e efekteve të dëmshme të shurupit të misrit me fruktozë të lartë në zhvillimin e sëmundjes së mëlçisë yndyrore konfirmon rëndësinë e kontrollit të marrjes së këtij përbërësi të dëmshëm, që gjendet në shumicën e pijeve dhe ëmbëlsirave të gazuara”, tha Dr. Hillel Tobias nga spitali Lennox Hill. për Healthline.

Një kuti 0,33 litra Coca-Cola përmban 39 gram sheqer, që është e barabartë me 10 lugë çaji sheqer.

“Ju po konsumoni kalori të zbrazëta që janë plotësisht pa lëndë ushqyese. Për shkak se ato janë në formë të lëngshme, pijet e gazuara lejojnë që glukoza të çlirohet shpejt në qarkullimin e gjakut. “Kjo stimulon rritjen e sheqerit në gjak, gjë që mund të çojë në nervozizëm, uri dhe dëshirë për sheqer”, shpjegon dietologia Alice Wilson.

Përveç kësaj, Wilson shpjegon se konsumimi i rregullt i pijeve të gazuara, veçanërisht atyre që përmbajnë sasi të larta të shurupit të misrit me fruktozë, shoqërohet me një rritje të kushteve shëndetësore kronike si obeziteti, diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës, si dhe mëlçia yndyrore joalkoolike. sëmundje.

Wilson vëren se ëmbëlsuesit artificialë që gjenden në pijet e gazuara dietike nuk janë një zgjedhje shumë më e mirë, sepse disa studime sugjerojnë se ato lidhen me metabolizmin e dëmtuar të glukozës, rritjen e marrjes së kalorive dhe shtimin në peshë.

LEXO EDHE:

Back to top button