Nuk mësuam asgjë nga COVID: Nuk jemi të përgatitur për pandemitë e ardhshme

Bota është “rrezikisht e papërgatitur” për pandemitë e ardhshme, paralajmëroi Federata Ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe (IFRC) në një raport duke u bërë thirrje vendeve të përditësojnë planet e tyre të gatishmërisë deri në fund të vitit.

Në raportin e saj për fatkeqësitë botërore të vitit 2022, FNKK paralajmëroi se “të gjitha vendet mbeten të papërgatitura në mënyrë të rrezikshme për shpërthimet e ardhshme” pavarësisht se COVID-19 vret më shumë njerëz se çdo tërmet, thatësirë ​​apo uragan në histori.

“Pandemia tjetër mund të jetë afër qoshes.” Nëse përvoja e COVID-19 nuk i përshpejton hapat tanë të gatishmërisë, çfarë do të bëjë?”, pyeti Jagan Chapagain, Sekretari i Përgjithshëm i IFRC, rrjeti më i madh në botë i reagimit ndaj fatkeqësive.

“Nuk do të ketë justifikime”

“Nuk do të ketë asnjë justifikim për papërgatitjen e vazhdueshme pas këtyre tre viteve të tmerrshme”, shtoi ai. Vendet duhet të rishikojnë ligjet e tyre për të siguruar përputhjen me planet e gatishmërisë ndaj pandemisë deri në fund të vitit 2023 dhe të miratojnë një traktat të ri dhe rregullore të rishikuara ndërkombëtare shëndetësore deri në vitin 2024 për të investuar më shumë në gatishmërinë e komunitetit lokal, thuhet në raport.

Ai rekomandoi që vendet të rrisin shpenzimet e brendshme shëndetësore me një përqind të produktit të brendshëm bruto dhe të ndajnë të paktën 15 miliardë dollarë në vit në financimin global të shëndetësisë, të cilin Chapagain e përshkroi si “një investim të mirë”.

“Është e rëndësishme që të kemi vullnet politik për t’u përkushtuar ndaj saj. Nëse ekziston, është e mundur”, tha ai.

LEXO EDHE:

Back to top button