Orioni u kthye në Tokë pas një udhëtimi rreth Hënës

Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka rikthyer me sukses kapsulën Orion, e cila udhëtoi rreth hënës si pjesë e misionit Artemis 1.

Orion kaloi gati 26 ditë në një mision që përfundoi me uljen e anijes kozmike në Paqësor pas rihyrjes në atmosferën e Tokës. Është një mision pa pilot. NASA po planifikon një mision më kompleks për 2024 dhe 2025, me qëllim kthimin e njerëzve në Hënë.

50 vjet më parë, njerëzit ecën në Hënë për herë të fundit, si pjesë e misionit Apollo 17.

Projekti i ri i NASA-s ka një qëllim tjetër, pra që njerëzit të pushtojnë plotësisht Hënën dhe më pas Marsin.

Një inspektim i detajuar i kapsulës është duke u zhvilluar pasi ajo u ul pranë ishullit meksikan të Guadalupe.

Dhe ESA ndoqi kthimin e kapsulës, duke bashkëpunuar për të ofruar shërbimin dhe modulin e shtytjes që e çoi Orionin në Hënë, rreth tij dhe përsëri në Tokë.

LEXO EDHE:

Back to top button