Osmani për situatën në veri: Veprimi i sotëm i Serbisë paraqet tërheqje të saj të njëanshme nga marrëveshjet e Brukselit

Osmani për situatën në veri: Veprimi i sotëm i Serbisë paraqet tërheqje të saj të njëanshme nga marrëveshjet e Brukselit

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, përmes një deklarate publike ka komentuar zhvillimet e fundit në veri të vendit, duke thënë se tërheqja e përfaqësuesve serbë nga institucionet është bërë për shkak të presionit nga Beogradi.

Këto veprime që i ka cilësuar si akt kundër demokracisë, sundimit të ligjit e rendit, Osmani ka thënë se kanë për synim destabilizimin e pjesës veriore.

“Tërheqja e ministrave, deputetëve dhe e pjesëtarëve të komunitetit serb nga Qeveria e Kosovës, Kuvendi i Kosovës dhe Policia e Kosovës është akt kundër demokracisë, sundimit të rendit e ligjit. Një veprim i tillë është bërë me presionin e pushtetit në Beograd. Qasja e tillë po u shkakton probleme serioze qytetarëve serb në veri, të cilët po ndihen të rrezikuar nga veprimi i strukturave ilegale, të cilat synojnë destabilizimin”, thuhet në deklaratën e Osmanit.

Ajo i ka siguruar të gjithë qytetarët e Kosovës se institucionet do të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të siguruar mbarëvajtjen dhe sigurinë publike në çdo cep të territorit të saj në bashkëpunim të ngushtë me partnerët ndërkombëtarë.

“Zbatimi i rendit dhe ligjit nuk përbën kërcënim për asnjë qytetar të Kosovës, pa dallim përkatësie etnike. Por, vendosja e rendit dhe ligjit përbën rrezik për strukturat ilegale të dirigjuara nga Beogradi të cilat synojnë destabilizimin e Kosovës dhe rajonit”.

Mes tjeash, Presidentja ka thënë se veprimi i sotëm i Serbisë, paraqet tërheqje të saj të njëanshme nga marrëveshjet e Brukselit për shuarjen e strukturave ilegale të saj në Kosovë.

“Ky veprim i nxitur nga Serbia, vërteton edhe njëherë atë që e kemi thënë shumë herë, se Serbia është burim i destabilizimit të Kosovës dhe rajonit për shkak të synimeve të saj territoriale dhe hegjemoniste. Megjithatë, Serbia nuk do të arrijë ta ndryshojë karakterin multietnik të institucioneve dhe ta cenojë paqen e sigurinë në Republikën e Kosovës”.

“Komunikimi dhe bashkëpunimi me serbët e Kosovës do të vazhdojë dhe institucionet e Kosovës do të përkujdesen që secili qytetar i Kosovës në secilën pjesë të territorit të saj të marrë shërbimet e nevojshme nga institucionet pa ndonjë ndërprerje”.

Në fund, iu ka bërë thirrje serbëve të Kosovës të mos bien pre e propagandës nga Serbia “për interesat e saj destablizuese ndaj Kosovës dhe rajonit”.

“Kosova është e përkushtuar për paqe dhe stabilitet, si dhe mbetet e pozicionuar qartë në rrugën e saj euroatlantike. Veprimet e institucioneve për barazi të të gjithëve para ligjit janë në përputhje me standardet më të larta dhe vlerat evropiane. E ardhmja e Kosovës është në BE dhe në NATO dhe askush nuk do të mund ta ndalojë këtë rrugë”.

“Por, është Beogradi ai i cili po tenton destabilizimin dhe i cili mbanë raporte të ngushta me Rusinë dhe është vegël e saj në këtë pjesë të Ballkanit”, ka përfunduar Osmani.

LEXO EDHE:

Back to top button