Pajisjet Apple së shpejti do të mund të kontrollohen me sytë tuaj

Apple ka njoftuar veçori të reja që vijnë në iPhone dhe iPad këtë vit, me gjasë që do të jenë pjesë e iOS 18 dhe iPadOS 18, të cilat do të zbulohen zyrtarisht në qershor.

Deri tani, veçoria më interesante është aftësia për të gjurmuar sytë e përdoruesit, e cila do të mbështetet në iPhone dhe iPad dhe do t’i lejojë përdoruesit të kontrollojë pajisjen e tij me lëvizje të thjeshta të syve. Ky funksion është menduar për përdoruesit me aftësi të kufizuara fizike, por do të jetë i aksesueshëm për të gjithë.

Funksioni i gjurmimit të syve do të mundësohet nga teknologjia AI, por fillimisht do të kërkojë një fazë të shkurtër kalibrimi duke përdorur kamerën e përparme. Të gjitha të dhënat e përdorura nuk do të largohen nga pajisja e përdoruesit sepse është mësimi i makinës në pajisje.

Gjithashtu nuk do të kërkojë ndonjë pajisje shtesë ose ndonjë shtesë, dhe gjurmimi i syve do të funksionojë me çdo aplikacion. Përdoruesit do të jenë në gjendje të lundrojnë nëpër aplikacione me sytë e tyre dhe të përdorin Dwell Control për të aktivizuar çdo element duke i mbajtur sytë mbi të.

Motori Taptic do të riprodhojë trokitje, tekstura dhe dridhje delikate, të gjitha të përshtatura për muzikën që përdoruesi po dëgjon. Kjo të kujton veçorinë e ngjashme të Sony që debutoi vite më parë, por Apple Music Haptics fillimisht do të funksionojë vetëm me aplikacionin Apple Music. Ai gjithashtu do të jetë i disponueshëm për zhvilluesit si një API për ta bërë muzikën më interesante në aplikacionet e tyre.

Apple njoftoi gjithashtu funksionin Vehicle Motion Cues, i cili duhet të reduktojë të përzierat tek pasagjerët që janë në një automjet në lëvizje dhe përdorin një iPhone ose iPad. Pikat lëvizëse do të shfaqen në skajet e ekranit për të përfaqësuar ndryshimet në lëvizjen e automjetit, duke reduktuar përfundimisht të përzierat. Megjithatë, detajet ende nuk janë bërë të ditura.

CarPlay merr Voice Control për kontrollin zanor të këtij sistemi. Njohja e zërit është menduar për personat që kanë vështirësi në dëgjim dhe do të informohen nga njoftimi i borive të makinës. Filtrat e ngjyrave janë një veçori e krijuar për personat që nuk kanë ngjyrë.

 

LEXO EDHE:

Back to top button