Papa bën thirrje për unitet katolik

Papa bën thirrje për unitet katolik

Papa Françesku bëri thirrje sot për unitetin e kishës gjatë një prej periudhave më të polarizuara në historinë moderne katolike, teksa shënoi 60-vjetorin e Koncilit të Dytë të Vatikanit.

I njohur si Këshilli i Dytë i Vatikanit, këshilli u mblodh midis viteve 1962 dhe 1965, i hapur nga Papa Gjon XXIII dhe i mbyllur nga Papa Pali VI. Delegatë nga e gjithë bota modernizuan Kishën e lashtë, duke prodhuar gjashtëmbëdhjetë dokumente që prekën shumë aspekte të jetës së kishës.

Papa: Të dyja palët janë fajtore

Etërit e Këshillit, siç njiheshin, prezantuan një liturgji të re në gjuhët vendase për të zëvendësuar kryesisht meshën e vjetër latine dhe për të hapur Kishën për dialog me fetë e tjera. Një dokument hodhi poshtë konceptin e fajit kolektiv hebre për vdekjen e Jezusit, duke revolucionarizuar marrëdhëniet katolike-hebraike pas gati dy dekadash mosbesimi.

Por në dekadat e fundit, disa nga mësimet e Këshillit janë bërë objekt debatesh të thella, veçanërisht në vendet e pasura, ku ndarjet ndodhin shpesh përgjatë vijave politike. Në predikimin gjatë meshës në Bazilikën e Shën Pjetrit, ku ndodhet arkivoli i xhamit me trupin e Papa Ivanit XXIII. afruar më pranë altarit për këtë rast, Françesku tha se të dyja palët ishin fajtore.

“Si progresivizmi, i cili qëndron pas botës, ashtu edhe tradicionalizmi dhe prapambetja, që ka mall për botën e kaluar, nuk janë provë dashurie, por pabesie”, tha ai.

LEXO EDHE:

Back to top button