Papa Françesku: Kafshët shtëpiake nuk duhet të zëvendësojnë fëmijët në Itali

Papa Françesku: Kafshët shtëpiake nuk duhet të zëvendësojnë fëmijët në Itali

Krijimi i një familjeje në Itali po bëhet një “përpjekje titanike” që vetëm të pasurit mund ta përballojnë, ka paralajmëruar Papa Françesku.

Duke iu drejtuar një konference mbi krizën demografike të Italisë, ai tha se kafshët shtëpiake po zëvendësonin fëmijët në shumë familje.

Gjithashtu në skenë ishin dhjetëra të rinj, të veshur me bluza që shkruanin “ne mund ta bëjmë këtë” – duke aluduar për të bindur njerëzit për të pasur më shumë fëmijë.

Italia ka një nga nivelet më të ulëta të lindshmërisë në BE dhe lindjet ranë nën 400,000 vitin e kaluar – një nivel i ri i ulët, shkruan BBC.

Në fjalimin e tij në Romë, Papa tha se rënia e nivelit të lindjeve sinjalizon mungesë shprese në të ardhmen, me brezat e rinj të rënduar nga një ndjenjë e pasigurisë, brishtësisë dhe pasigurisë.

“Vështirësia në gjetjen e një pune të qëndrueshme, qiratë e larta dhe pagat e pamjaftueshme janë probleme reale”, tha ai.

Duke paralajmëruar se kafshët shtëpiake po zëvendësonin fëmijët në disa familje, Papa tregoi se si një grua kishte hapur çantën e saj dhe i kërkoi atij “të bekonte foshnjën e saj”.

Vetëm se nuk ishte një foshnjë, por një qen i vogël.

“Më humbi durimi dhe i thashë: ka shumë fëmijë që janë të uritur dhe ti më sjell një qen?” shtoi ai, duke shkaktuar një duartrokitje nga turma.

Shkalla e lindjeve po ngadalësohet në shumë vende – si Japonia, Koreja e Jugut, Porto Riko dhe Portugalia.

Por një popullsi në tkurrje është një shqetësim i madh për Italinë – vendi i tretë më i madh në eurozonë.

Vendi mund të humbasë pothuajse një të pestën e banorëve të tij deri në vitin 2050. Në të njëjtën kohë, popullsia po plaket shpejt – numri i njëqindvjeçarëve në Itali është trefishuar gjatë 20 viteve të fundit.

LEXO EDHE:

Back to top button