Parandalimi i shkëlqyer kundër gripit dhe ftohjes është gjithçka që na nevojitet gjatë kësaj periudhe

Turshia e frutave është burim vitaminash dhe mineralesh dhe e pasuruar me një lugë mjaltë konsiderohet një ilaç.

Gjatë Jugosllavisë, turshia e frutave bëhej detyrimisht në ditët e para të vjeshtës.

Zakonisht mblidheshin fruta të egra dhe fruta pylli, të cilat pas larjes së detajuar vendoseshin në një fuçi. Sipas shumë njerëzve, pija që rezulton ishte një “eliksir i pastër i shëndetit”.

Besohej se nëse e pini rregullisht këtë pije të shëndetshme dhe të fermentuar, mund të jetonit deri në një pleqëri të bukur dhe të thellë.

Por pse turshia e frutave është kaq e shëndetshme?

Turshia e frutave është plot me enzima, minerale dhe vitamina dhe zakonisht përgatitet në tetor dhe nëntor. Është i pasur me vitaminë C dhe antioksidantë, dhe nazima është një mbrojtje efektive kundër gripit dhe ftohjes.

Turshi i frutave ndihmon me:

– Probleme me urinimin;

– Sistemi tretës;

– Kollitjes;

– Përshpejton metabolizmin;

– Pastron gjakun nga kolesteroli;

– Shëron hangovers.

Si përgatitet një turshi frutash?

Nevojiten: trëndafila, dëllinja, dardha e egër, huckleberry, mollët e egra, murrizi, ferrat, boronicat…

Përgatitja:

Frutat duhet të merren larg trafikut dhe ndotjes. Pas grumbullimit është e nevojshme të lahet mirë. Frutat e pastruara vendoseni në një fuçi të pastër dhe më pas derdhni me ujë të filtruar ose burim. Në 4 kilogramë fruta duhet të shtoni 10 litra ujë.

 

 

 

Mbylleni fuçinë dhe lëreni frutat të qëndrojnë për rreth 15 ditë, pastaj është gati për përdorim.

Turshia e frutave pihet duke marrë pak nga lëngu dhe duke i shtuar një lugë mjaltë, duke e konsumuar më pas sipas nevojës. Nëse lëngu është i fortë në shije dhe erë, atëherë mund t’i shtoni pak ujë.

Ju mund të shtoni vazhdimisht ujë në fuçi: shtoni aq ujë sa pini dhe lëreni të qëndrojë përsëri.

LEXO EDHE:

Back to top button