Parandalimi i shkëlqyer kundër gripit dhe ftohjes është gjithçka që na nevojitet gjatë kësaj periudhe
Turshia e frutave është burim vitaminash dhe mineralesh dhe e pasuruar me një lugë mjaltë konsiderohet një ilaç.
Gjatë Jugosllavisë, turshia e frutave bëhej detyrimisht në ditët e para të vjeshtës.
Zakonisht mblidheshin fruta të egra dhe fruta pylli, të cilat pas larjes së detajuar vendoseshin në një fuçi. Sipas shumë njerëzve, pija që rezulton ishte një “eliksir i pastër i shëndetit”.
Besohej se nëse e pini rregullisht këtë pije të shëndetshme dhe të fermentuar, mund të jetonit deri në një pleqëri të bukur dhe të thellë.
Por pse turshia e frutave është kaq e shëndetshme?
Turshia e frutave është plot me enzima, minerale dhe vitamina dhe zakonisht përgatitet në tetor dhe nëntor. Është i pasur me vitaminë C dhe antioksidantë, dhe nazima është një mbrojtje efektive kundër gripit dhe ftohjes.
Turshi i frutave ndihmon me:
– Probleme me urinimin;
– Sistemi tretës;
– Kollitjes;
– Përshpejton metabolizmin;
– Pastron gjakun nga kolesteroli;
– Shëron hangovers.
Si përgatitet një turshi frutash?
Nevojiten: trëndafila, dëllinja, dardha e egër, huckleberry, mollët e egra, murrizi, ferrat, boronicat…
Përgatitja:
Frutat duhet të merren larg trafikut dhe ndotjes. Pas grumbullimit është e nevojshme të lahet mirë. Frutat e pastruara vendoseni në një fuçi të pastër dhe më pas derdhni me ujë të filtruar ose burim. Në 4 kilogramë fruta duhet të shtoni 10 litra ujë.
Mbylleni fuçinë dhe lëreni frutat të qëndrojnë për rreth 15 ditë, pastaj është gati për përdorim.
Turshia e frutave pihet duke marrë pak nga lëngu dhe duke i shtuar një lugë mjaltë, duke e konsumuar më pas sipas nevojës. Nëse lëngu është i fortë në shije dhe erë, atëherë mund t’i shtoni pak ujë.
Ju mund të shtoni vazhdimisht ujë në fuçi: shtoni aq ujë sa pini dhe lëreni të qëndrojë përsëri.