Parashikimet ruse për vitin 2023: Mund të shpërthejë në Kosovë, por edhe në BeH

Media shtetërore ruse RIA Novosti ka publikuar parashikimin e saj gjeopolitik për vitin 2023

Ata shikuan pjesët e botës ku Rusia ka interesa të veçanta dhe është interesante se parashikimet e tyre i nisën me Ballkanin Perëndimor.

Kështu që në fillim shkruajnë se “parashikimet për vitin e ardhshëm variojnë nga “asgjë nuk mund të na habisë” deri në “gjithçka do të ndryshojë”.

“Evropa është një pikë e nxehtë pasi ajo përhapet drejt lindjes”

“Por nuk ka kuptim të presim fundin e botës apo të shpresojmë për një mrekulli – 2023 do të bëhet një vazhdim logjik i 2022-shit dhe në një masë shumë më të madhe se viti i kaluar, trendet nga viti i kaluar do të vazhdojnë. Është praktikisht e garantuar që ngjarja kryesore e këtij viti do të mbetet armiqësitë në Ukrainë dhe gjithçka që lidhet me to. Dhe pothuajse gjithçka është e lidhur – nga çmimet e lëndëve të para deri te procesi i rënies së rendit botëror të Atlantikut”, shkruan RIA Novosti.

“Megjithëse Evropa, e cila është bërë befas vatra më e madhe në botë, sepse vendosi të zgjerohet drejt lindjes në kurriz të tokës ruse dhe e konsideron atë që po ndodh në Ukrainë si të sajën, jo të Rusisë, do të jetë në një gjendje të emocionuar gjatë vitit 2023. vit, nuk ka asnjë garanci se rajoni tradicionalisht më i rrezikshëm i botës, Lindja e Mesme, nuk do të tërheqë vëmendjen e komunitetit botëror”, shtoi ai.

BE, BeH dhe Kosova

RIA Novosti pohon më tej se qendra gjeopolitike e gravitetit do të vazhdojë të zhvendoset nga Evropa dhe Mesdheu në rajonin e Paqësorit, por gjithashtu se “shumica e pikave të nxehta më të mëdha mbeten në Azi dhe Evropë – këtu jo vetëm Kosova, por edhe Bosnja mund të shpërthejë. Viti i Ri”, shkruan agjencia ruse e lajmeve.

Më pas ata iu drejtuan çështjes së Tajvanit, për të cilën pretendojnë se do të zbutet këtë vit, por kjo nuk do ta ndalë konfrontimin mes SHBA-së dhe Kinës.

“Për Perëndimin kolektiv, viti i ri do të jetë një provë e forcës, si për marrëdhëniet BE-SHBA dhe për vetë BE-në. Pakënaqësia e evropianëve ndaj amerikanëve, nga të cilët po rritet varësia e tyre, do të rritet, por do të kapërcehet nga frika që pompohet përpara “kërcënimit rus”. Kontradiktat do të rriten në BE, por jo aq sa të paralizojnë organizatën.

Franca dhe Gjermania nuk do të jenë në gjendje të bien dakord për thelbin e udhëheqjes së përbashkët, as për parimin e autonomisë strategjike, as nuk do të mund të bien dakord për planet për pranimin e Ballkanit Perëndimor në BE. Kërkesa për fillimin e negociatave me Rusinë për parimet e reja të sigurisë strategjike në kontinent do të tingëllojë gjithnjë e më këmbëngulëse, por elitat në tërësi do të vazhdojnë të mbajnë linjën, duke shpresuar se Evropa do të arrijë ta mbajë Ukrainën për vete.

LEXO EDHE:

Back to top button