Pas numërimit, Japonia zbuloi se kishte dy herë më shumë ishuj

Mediat japoneze raportuan se ky vend pas hartës dixhitale zbuloi se ka dy herë më shumë ishuj sesa mendohej më parë.

Nuk mund të jetë e lehtë të numërosh numrin e ishujve të shpërndarë në një sipërfaqe prej më shumë se 370,000 kilometra katrorë, në një vend të ekspozuar rregullisht ndaj aktivitetit vullkanik dhe kushteve ekstreme të motit.

Ndërsa Japonia ka dëshmuar formimin e ishujve të rinj dhe zhdukjen e qetë të të tjerëve, gjeografët thonë se statistikat zyrtare që tregojnë se ka rreth 6000 ishuj – është larg nga e vërteta.

Duke përdorur teknologjinë e hartës dixhitale, gjeografët së shpejti do të njoftojnë se numri i ishujve japonezë është në të vërtetë dyfishi i numrit të njohur më parë, sipas raporteve të mediave.

Në sondazhin e parë të këtij lloji në 35 vjet, Administrata e Informacionit Gjeohapësinor të Japonisë numëroi gjithsej 14,125 ishuj – 7,273 më shumë se sa mendohej më parë.

Organi qeveritar, i cili do të publikojë gjetjet e tij në javët e ardhshme, tha se informacioni i ri nuk ka gjasa të ndryshojë madhësinë e territorit ose ujërave territoriale të Japonisë, sipas agjencisë së lajmeve Kyodo.

Autoritetet nisën studimin e ri pas kritikave se të dhënat e mëparshme ishin të vjetruara, që do të thotë se numri aktual i ishujve mund të ishte dukshëm më i lartë.

Një deputet nga Partia Liberal Demokratike në pushtet bëri thirrje për një rinumërim, duke i thënë parlamentit në vitin 2021 se “një kuptim i saktë i numrit të ishujve … është në interesin kombëtar”.

Në sondazhin e fundit, të botuar nga Roja Bregdetare në 1987, grafikët e letrës u përdorën për të numëruar ishujt – të përcaktuara si masa tokësore me perimetër të paktën 100 metra – duke rezultuar në një shifër të pranuar më parë prej 6,852.

Në studimin e fundit, zyrtarët përdorën të njëjtin kriter përmasash, por numëruan ishujt duke përdorur harta të dixhitalizuara dhe krahasuan informacionin me fotografitë e kaluara ajrore dhe të dhëna të tjera për të përjashtuar tokën e rikuperuar artificialisht, tha Kyodo.

Disa nga 47 prefekturat e Japonisë përbëhen nga një mori ishujsh. Prefektura veriore e Hokkaido, një nga katër ishujt kryesorë së bashku me Honshu, Shikoku dhe Kyushu, ka 1,473, sipas sondazhit të ri, ndërsa Nagasaki në jugperëndim ka 1,479.

LEXO EDHE:

Back to top button