Pasuria e Tutankhamunit para syve tanë: 24,000 metra katror muze në këmbët e piramidave të Gizës

Pas dy dekadash pritjeje, ndoshta ngjarja muzeologjike më e pritur në botë do të ndodhë këtë vit: hapja e Muzeut të Madh Egjiptian në rrëzë të Piramidave të Gizës, i cili do të strehojë më shumë se 100,000 ekspozita, duke përfshirë të gjitha thesaret e Varri i Tutankhamunit.

Projekti kolosal u nis nga ish-presidenti egjiptian Hosni Mubarak, i cili u rrëzua në Pranverën Egjiptiane. Projekti u krye nga zyra e arkitekturës Heneghan Peng nga Dublini, dhe më shumë se 300 njerëz nga gjashtë vende punuan në dizajn. Puna u ndërpre disa herë dhe ndalesa më e madhe u shkaktua nga revolucioni egjiptian (2011) dhe koronavirusi. Krahas afateve është thyer edhe buxheti i cili ka kaluar një miliardë euro, që është dyfishi i planifikuar.

Kompleksi i madh, i cili mbulon 24,000 metra katrorë, është i integruar në mjedisin e shkretëtirës. Fasada është e zbukuruar me motive të lashta egjiptiane. Shumica e ekspozitave që do të ekspozohen nuk janë prezantuar për publikun deri më tani. Përveç materialit nga varri i Tutankhamun, një tjetër perlë është anija e faraonit Keops, e ndërtuar për të lehtësuar udhëtimin e shpirtit të sundimtarit në botën tjetër. Është i gjatë 42 metra, peshon 20 tonë dhe është 4600 vjeç.

LEXO EDHE:

Back to top button